Köpråd bilbatteri: Varta blue dynamnics vs Optima yellow top?

Hallå, Sett och skummat de flesta tidigare trådarna om batterier, men hittade inget som matchade mitt behov exakt. Ska köpa nytt batteri till subaru legacy 2010, har bara origanlstereo och ingen bensinvärmare eller dylikt. Kör mestadels korta sträckor 7 dagar i veckan. Vill ha ett batteri som startar bilen direkt utan fördröjning samt klarar av kyla bra och då som senaste vintern ca 20-30 minus. Märkt att bilen efter jag hämtat den från firma var seg att starta, lyfte hyven och det sitter ett panasonic batteri som är bytydligt mindre än plattan, min misstanke är ett de bytt batteri av nån anledning... tacksam för råd, men efter min läsning verkar det vara optima eller blue dynamics som är aktuellt...,



Svar på inlägget: Köpråd bilbatteri: Varta blue dynamnics vs Optima yellow top?



Hur stor är batterihyllan, längd och bredd? Kollar man i rekommendationstabellerna hos både varta och Tudor så ska det tydligen sitta ett 60 Ah batteri med lite annorlunda mått, ca 230-240 mm långt och 220 mm högt. Får det plats med längre batteri så blir det lättare att ge alternativa förslag. Eftersom du inte har en massa stereo eller annat som drar ström med bilen avstängd så blir det egentligen inte nödvändigt med ett Optima, dock är det ett bra batteri. Blue dynamic är väl ganska populärt och har bra kvalitet, men det har också kommit lite andra typer som ska vara anpassade för bilar med "start-stopp" funktion. Batterier som är anpassade till start-stopp har (enligt produktbeskrivningen) tex mycket bra laddningsmottaglighet och är mer cyklingståliga än vanliga startbatterier, därför borde de passa bra till din användning av bilen (dvs en hel del korta körningar). Fast även om batteriet har bra laddningsmottaglighet och är cyklingståligt så är det ändå möjligt att man måste göra underhållsladdning emellanåt pga att körtiden är för kort, det kan hända att ditt nuvarande batteri egentligen fungerar bra men helt enkelt bara behöver laddas upp ordentligt. Jag håller dock med om att det verkar lite skumt med det förhållandevis lilla batteri som sitter i nu.


L:28cm b:21cm höjden på nuvarande batteri 21cm Va ska ja tänka på vi ev optima köp, vetkar finnas en del olika modeller u, s mm R det så att polerna sitter i mitten på alla dessa batterier så att jag inte behöver oroa mig för den biten?


optima batteriet passade inte, pluskabeln har en 90 graders vinkel och optimas poler sitter mer mot mitten.... alternativet är att skarva eller titta på annat batteri


Har du alltså testat ett Optima idag? I så fall vilket, modellnummer? Vad jag förstår så har ditt originalbatteri "polställning 0", dvs pluspolen sitter till höger när man har batteriet framför sig och polerna närmast sig. De flesta av Optima YT har dock pluspolen till vänster, vilket kan innebära att en snävt tilltagen längd på batterikablarna gör att de inte räcker till. Tar man tex YT R 3.7 så är pluspolen till höger, kapaciteten är på 48 Ah. Sedan finns även RT R 3.7 och R 4.2, dvs rött Optima, med pluspolen till höger. Deras kapaciteter är 44 resp 50 Ah. YT har ett ganska nytt batteri som heter R 5.0 och har pluspolen till höger, kapaciteten är på 66 Ah. Där kan nog längden vara ett problem. Angående din fråga om de olika bokstäverna i batteriernas beteckning så innebär "R" att pluspolen sitter till höger, "U" betyder att det sitter extra "amerikapoler" (förutom de vanliga alltså) som man kan skruva fast batterikablarna i. "S" innebär vanliga poler med pluspolen till vänster.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka