Köpråd: audi 1.8 ts

Jag har tänkt köpa ny bil och jag har fastnat för audi a3 eller a4 1.8 ts. Helst quattro också. Det jag undrar är vad de är för skillnad på 1.8t och 1.8ts? Hur är skillnaden prestandamässigt? Är försäkringen dyrare på en ts? Vad borde jag satsa på att köpa?



Svar på inlägget: Köpråd: audi 1.8 ts



Prestandamässigt märks skillnaden mest när man pressar lite, både 1.8t och 1.8ts skjuter på bra från botten (för att vara turbomotor) dock när 1.8t mer eller mindre slutar ladda vid 3500 varv så tar ts fram stora spaden och skyfflar på hela vägen upp till varvstopp. Skillnaden mellan 1.8t och 1.8ts är såvitt jag vet styrprogramvaran och kammarna. Kort sagt så märks ingen skillnad på dem vid vanlig vardagskörning till och från jobbet, förutom vid omkörningar etc, dock vid "aktiv" körning så är ts bra mycket roligare. När jag som 25-åring köpte min tsq så kostade helförsäkring skriven på mig själv ungefär 6000 per år, det var ingen skillnad i premie oavsett om det var en t eller ts, en BMW 325 (bara som jämförelse) hade kostat nästan det dubbla... Om du köper en 1.8t eller ts så kolla följande: Att service är skött, att låta samma olja snurra runt för länge i den lilla motorn leder till problem av den dyra sorten. Oavsett om service är skött så plocka ner oljetråget det första du gör och rensa bort eventuell oljekoks ur sugsilen till oljepumpen, och om du skulle ha plockat ner den i "onödan" dvs silen är ren och fin så VET du iaf att den är det, hellre lägga lite pengar på att vara säker än åka på ett motorras pga koks. Kolla även bromsarna bak (iaf på a4, a3 har jag dålig koll på) så att de inte ligger an, oken kärvar lätt ihop. Kolla framvagnen efter klonk och missljud, en låg trottoarkant är ett bra ställe att prova, rulla långsamt upp och ned över kanten med framhjulen och lyssna. På en quattro så lyssnar du efter klonk i drivlinan vid växlingar samt vid skiften mellan motorbroms och acceleration, kolla även så däcken är jämnt slitna... Lycka till



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka