KÖPRÅD: Vilken är bästa bilen för plånboken i längden? Många frågetecken.

Hej Tänkte köpa mig en bil och nu har jag suttit hela dagen och forskat i vilket som är bäst ur en ekonomisk synvinkel, men insett att jag behöver hjälp. Jag räknar med att köra runt 2000 mil och år. Kan betala max 80.000. Efter vad jag hitintills har förstått så verkar det billigaste bli att köpa en inte allt för gammal, liten och snål diesel. Vad tror ni om man räknar in reparations kostnader (i princip allt kommer ske på bilvärkstad), skatt, värdeminskning, drivmedel, bränsle förbrukning, försäkring och service kostnader (också allt på värkstaden förutom några vätske byten och dylikt). Något mera man behöver ta hänsyn till? Det är enbart kostnaden (får inte vara skadad och allt för rostig givet) jag kollar på. En 10års period känns rätt hygglig att räkna på så om det blir billigare att hålla sig med äldre billigare bilar som drar en del mera så gör jag det och så slipper man låna så mycket då. Lånar ränte fritt så det är inget att räkna med. Vad tycker ni jag ska kolla på för bilar? // David



Svar på inlägget: KÖPRÅD: Vilken är bästa bilen för plånboken i längden? Många frågetecken.



http://www.konsumentverket.se/bilar/Bil . lkalkylen/ Denna sida har hjälpt mig mycket! Här kan du lägga in dom flesta värdena du nämnde om inte alla.


Två ganska stora kostnader är värdeminskning och försäkring. En gammal bil har fördelarna att den minskar långsammare i värde och att du inte behöver helförsäkring. En bula i skärmen är inte hela världen på en -98. Det finns gamla bilar som inte drar så mycket, Audi A2 är extremfallet. Gamla VW kan vara hyffsat snåla, VW var tidiga med att försöka få ner förbrukningen.


Konsumentverkets sida värkar vara guld värd Det som inte finns med är värdeminskning men den kan nog vara svår att förutse. Har sneglat lite på C1/Aygo/107 familjen. Mamma har en Aygo och den drar ca 5l/100km på mestadels 100väg (förmodligen låg jag runt 110) Till skillnad från A2an som inte är så mycket billigare en en några år nyare Aygo och dessutom drar lite mindre. Dessvärre kommer jag nog bli döv efter ett år i den bilen På pappret står det att Aygo'n drar 4.6l/100km vilket väll borde betyda under 4.0l/100km? på motorväg? Tycker det är lite väl stort fel om den drar 20% mera en på pappret. Här det något som man får räkna med på alla biler? Tex A2an drar 6.0l/100km på pappret blandad körning så får man räkna att den i realiteten drar runt 7-8 liter?


några 0.4l/milen kan du nog glömma med en aygo (och dess vänner) på motorväg. Det må va en liten bil men med en liten och klen motor som behöver arbeta en hel del i motorvägsfart och varvar rätt friskt så. Man ska inte underskatta bilar med lite mer effekt har jag nu lärt mig sen jag köpte min senaste bil (BMW'n). Hade en Mazda 323 tidigare som jag köpte av samma skäl, körde mycket och ville ha en bränslesnål bil. Den drog 0.69l/milen på motorväg tack vare låg motorvolym och lite vridmoment. BMW'n jag har nu ligger jag och snittar 0.62-0.63 med på en vecka tur och retur till jobbet, då mixat landsväg/statskörning och motorväg. Den drar alltså mindre än min förra bil trots att den har nästan 60hk mer och 0.5L större motorvolym. Hoppas de var till lite hjälp Sen får du tänka lite längre. Om du kör så mycket kan det vara värt att prioritera komfort och sånt också och inte bara prioritera bränsleförbrukningen. Även om bilen är snål så ska det ju vara bekvämt och åka i den också. Talar av erfarenhet då jag själv kör 13 mil tur och retur till jobbet varje dag


den största skillnaden är nog om du väljer att betala kontant eller har ett lån på 80K nu är det små pengar men köper man en ny bil för 180K så hjälper den inte om den är snål om man köper den på avbetalning då månadskostnaden kommer vara betydligt högre än månads kostnaden för kontant betald gammal törstig volvo även inkl bränslet vid ett sånt tillfälle måste man köra extremt långt men sen kan man välja en ny bil av andra skäl för 80K får du lätt en lupo 3l som är fin och då har du en extremt snål bil årskatt på 1400kr nu kör du jhu inte jätte mycket men skatten är inte mycket att snacka om..dessutom har du pengar till ett par snygga fälgar och en bra stereo ;-) kolla lite på blocket 58k för en 05:A är inte jätte blodigt det var den första jag såg dessutom finns en del lupo 3l att köpa


Hade en trilling, och ur ren ekonomisk synpunkt är de tokbilliga. Det var ju någon myndighet (eller företag?) som räknade på ekonomin på flera bilmodeller för något år sedan, och trillingbilarna (Aygo, C1, 107) var en av de ytterst få som kom under 20kr/mil (om man räknar försäkring, skatt, slitdelar, service, bränsle m.m.) Servicekostnader finns det en tråd om på trillingbilarna.se Visst, de 3 cylindrarna får varvas till 3000 varv för att köra 110km/h men under de 2 åren vi hade vår C1 så snittade vi 0,51 liter/mil totalt, och som bäst låg jag på 0,431 liter/mil på en och samma tank. Köp en sån och dämpa.


http://www.blocket.se/goteborg/Toyota_Y . =9&w=3 Den här måste ju vara mycket mer bil än en Aygo, 90 hk och 1418:- i skatt.


Värdeminskningen kan du uppskatta med en värderingstjänst, t.ex den här: http://www.unt.se/motor/vad_ar_din_bil_vard/ Exempel: Skriv in en Megane -07 diesel med 14000 mil på mätaren och jämför med en likadan -06 med 18000 mil. Då ser du att den sjunkit 11.000 kr eller drygt 3 kr/mil, dvs ungefär samma som en ökad förbrukning på 2 dl/mil. Skillnaden mellan hel och halvförsäkring är ca 4000:- (om man kör så långt).



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka