Köpråd - Audi A3 2,0 FSI -04 -->

Hej! Efter en många sorger och än fler bedrövelser börjar jag ringa in vilken bilmodell jag ska försöka köpa. Senast i raden är en Audi A3 2,0 FSI. Dock vet jag inte så mycket om bilen. Skulle ni säga att det är en bra bil för den prisklassen? En -04a som gått mellan 10-15 tusen mil ligger väl mellan 70-100 tkr. Ser gärna att den har ambition paketet åtminstone. Nu har jag hittat en som ser riktigt fin ut för strax under 70 tkr, nyservad, nybes, sommar o vinterdäck. Det var lite slitet på ena sätet invändigt och något litet lacksläpp under dörren. Dock hade den gått 18 000 mil. Är detta något som gör att man bör dra öronen åt sig? Vet att det finns någon som gått ca 14 000 mil för samma pris. Den är ju fullservad men kan det ändå vara riskabelt? Det är väl ingen motor som är lika skottsäker som en 240/740 antar jag? Gärna lite andra funderingar som kan vara värda att lägga på minnet! Tacksam för snabb hjälp:)!



Svar på inlägget: Köpråd - Audi A3 2,0 FSI -04 -->



Bromsarna bak har en förmåga att kärva till sig rejält, har fått renovera/smörja upp mina bromsok bak ett par gånger men bortsett från det, väldigt problemfritt. Har en -04 som gått snart 11000 mil varav de senaste 2500 milen med mig bakom ratten. S-linepaketet, såväl utvändigt som invändigt ser jag som en fördel. Sportstolarna med halvskinn är grymt bekväma även på långresor (gillas dock inte av alla). Se upp med kamremsbyten också, inte vansinnesdyrt på dessa men är det gjort nyligen så slipper du en utgift på runt 4000. Vattenpump och nån mer rem byts i samband med detta. Helt skottsäker är antaligen inte motorn... dessutom vill de ha 98 oktan (95 går i nödfall men de går inte bra då). Min har inte krånglat, hittills. Går snålt gör den i alla fall, att komma under 0,6 liter / mil är ingen större konst om man kör lagligt och det inte är motorväg. På riktig långkörning kommer man neråt runt 0,55 (90-väg). Effektmässigt så räcker den till hyggligt, det är ingen raket med hästspark i röven när man gasar utan den kommer mer "smygande". I övrigt, jäkligt trevlig bil. Rymlig för att vara "liten" och känns betydligt större när man sitter i den än vad den ser ut att vara. Bagaget är okej (3-dörrars) och det går att sitta i baksätet utan att behöva vara i pygmestorlek. Lagom smidig och lättkörd i stan och tillräckligt stor för att vara bekväm och bra på landsväg/motorväg. Lite bilder finns här.. http://www.oskar000.se/foto/galleri/index.php/090815


Tackar för infon! Är det många som har problem med elfel? Har läst på en del annonser att esp eller abs lampan lyser osv. när man googlade på det verkade det inte helt ovanligt. Ofta var det någon billig givare eller liknande men är ju surt om man går på något riktigt måndags-ex och får byta hela systemet;) S-line paket är ju riktigt fint, dock drar det iväg lite i pris. hade helst kommit ner runt 65-80 tkr. Om man återgår till bilen jag kikade på. Är det vansinne att köpa en sådan som gått 18 000 mil? Dessutom när man vet om att lacken släppt nedanför dörren eller på nedre dörrkanten(vilket det nu var)? Förutom det såg den riktigt fin ut i lacken. Eller ska man helt enkelt gå upp en prisklass för att få en som är mindre körd och finare helt ? Hade som sagt helt sett att det blev en billigare variant men går det in under kategorin "dåligt köp" är det kanske ingen sparbössa i längden.


Standardfelen när det gäller rost är mig veterligen: Runt bromsljuset på bakluckan (kolla efter bubblor runt det) Längst ner på dörrarna på insidan, kolla runt skruvarna som håller fast listen. Båda dessa ska fixas på garanti/goodwill om man råkar ut för det. I övrigt "ska" de inte rosta. Elfel har jag klarat mig från hittills och hoppas verkligen att jag slipper. Har inte heller läst om några större el-problem som jag kan dra mig till minnes. Bortsett från bromsarna bak och havererad ac-kompressor så har bilen varit problemfri. Det är ju kostnaden i längden vad det gäller reparationer som gör mest på totalekonomin, inte om den kostar 70 eller 90k kr när du köper den.


Okej, men jag har svårt att tro att verkstaden bara står med mössan i handen om jag kommer med en nyinköpt a3 och fixar till hela dörren, eller är det på det viset menar du?


Kolla med nuvarande ägare om den kan tänka sig att ta hand om det. Har man ägt bilen några år borde det vara lättare. Ring annars närmaste auktoriserade audi-verkstad och kolla, det värsta som kan hända är att de tvärnekar. Rostproblemet i dörrarna ska bero på en för hårt åtdragen skruv som gör att lacken spricker i fukt kryper in vilket gör att det blir rost efter en tid.


Okej, så det är något känt fel som de "tar på sig" allt som oftast då? Ja det är nog som du säger och som jag hinta om att det kanske är lättare för nuvarande ägaren att åtgärda detta om man jämför om en nybliven bilinnehavare kommer o kräver omlack. Men jag får väl kolla med dom om affären känns intressant!


nu fick jag en bild på skadan. Det var inte dörren. utan mer lacksläpp/rost bakom däcket. Kan tänka mig det är grus och skit som nött bort lacken o sen lite ytrost på det. Men är det något man kan fixa till utan att det ser för jäkligt ut?


Jag skulle inte rekommendera att köpa en Audi A3 2,0 FSI av årsmodeller 03-04 pga att de inte (officiellt) kommer att klara den nya E10-bensinen som kommer så småningom. Se här: http://www.vibilagare.se/sites/default/ . en_e10.pdf


Ifs så rekomenderas inte de bilarna att ens gå på 95 oktan(e10) utan på 98 oktan så de får klara sig med framtida 5% etanolinblandning






Ja men det verkar som att de sotar igen ganska hårt ändå, även om man kör på 98. De tidiga FSI-motorerna blir nog ingen hit om några år Det är ju knappt så att man kan tanka 98 oktan nuförtiden, kanske finns 1-2 pumpar i (exempelvis) Falun som fortfarande har det (katastrof!) av ett 30 tal kanske. Edit:Poängen är att en bil med en motor som man knappt kan få tag i passande bränsle till borde sjunka som en sten i värde framöver


Lånar lite "skräckbilder" som jag lånade och länkade in i en annan tråd:


De klarar inte 95 oktan idag heller... Vilket är något som jag retat mig på många gånger. Minns inte ordagrannt vad det står i instruktionsboken, men slutsatsen är att 95 oktan kör man försiktigt på och endast i nödfall.


Precis, och när man då tar bort worst case 95 oktan och ersätter med E10 så blir det lite småknöligt att hitta en mack som ens säljer 98 oktan.


har faktiskt ingen mack där jag bor som kränger 98-oktan. Använder alla Audi bilar den bränslen eller är det bara FSI-motorerna som kör på det? Vad kommer det nya bränslet att innebära? Billigare literpris?


Många 2000-tals Audi och VW vill ha 98 oktan för att gå som de ska. I stort sett alla FSI-modeller behöver det vad jag kan se, vilket är mer eller mindre alla motorer utom nån stackars 1,6a med rötter i 90-talet. 2010 och nyare ser dock ut att vara godkända för 95 oktan om man ska tro på Audis broschyrer. E10 kommer troligen bara innebära dyrare soppa och högre bränsleförbrukning. Men det ska ju vara miljövänligt


Lånar tråden lite och ersätter med lite annan info som jag vet. Audi A3 2.0 FSI Skall inte användas med 95 oktan utan 98 oktanig bensin.. Som klart och tydligt många andra också skriver. Jag har nyss köpt mig en A3 2.0 FSI, som fungerar klockrent. Utan rost och diverse annat. Jag tankade 95 oktanig soppa direkt jag köpte bilen, för där omkring fanns det ingen högre oktanhalt att köpa. Dock bor jag utanför en liten stad, där jag även jobbar. Och där finns 98oktan. Alla statoil mackar som är bemannade borde det finnas 98okt benisn. Det står det även på deras hemsida om. Åk till statoil och kika på pumparna Mvh



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka