Köpråd - Billig vardagsbil(extrabil)

Hej alla glada! Nu är det så att jag har fått revidera mina bilplaner lite eftersom min sambo köpt en bil o pendlar med till jobbet. Eftersom hon jobbar skift blir man lite strandsatt och jag är ute efter en billig extra bil som jag kan ha att skuffa runt i om andan faller på. Jag TROR jag söker detta:*En billig bil i inköp( 10 000 - 20 000 kr? *En driftsäker bil som rullar i ur och skur. *Billig att äga(service/reperationer/skatt/försäkring). *Gärna någorlunda soppasnål men inge absolut krav(kommer inte köra så långt/år). Jag har tittat runt lite på nätet o forum men inte riktigt fått någon riktig aha upplevelse än så länge. Det känns som det är en rätt hårfin gräns mellan succé o fiasko i denna prisklassen beroende på vilken man köper. De modeller jag kikat på hitills är:BMW Compact Saab 9000 Nissan Almera/Primera/Sunny Toyota camry Mazda 626 Mitsubishi´Galant Renault Clio Citroen Xsara Som sagt kommer jag uppskatta all hjälp jag kan få då jag inte är någon fena på det här. Men det behöver inte vara någon söndertrimmat bil som går som skinnet, hellre att den går fram i sakta mak och håller ihop:) Tack på förhand!



Svar på inlägget: Köpråd - Billig vardagsbil(extrabil)



jag har haft 2 st audi 80 B4 2.0 och tycker den stämmer in på alla önskemål.


Det kan funka;) Audi gillar jag, absolut dom nya. Har fått för mig att de är lite dyra att serva o byta delar på? Men kanske inte gäller de lite äldre bilarna? Vet du om det är något som brukar krångla lätt på dessa modellerna?


BMW Compact är det val som tilltalat mig mest, ok de japanska modellerna håller troligen ytterligare lite bättre men både japanarna och tysken är rejält mycket driftsäkrare än fransmännen och svensken. Grejen med BMW´n är att den är mycket mer bil, den är inte bara pålitlig utan bekväm, körglad, tyst och (Med 90-tals mått) välbyggd med. Dessutom med en hög teknisk nivå och finess jag personligen uppskattar, allt fungerar så mycket bättre ihop än hos alternativen. Efter BMW´n ser jag bara en tvåa, Nissan Primera. Klart bäst av de Nissan-modeller du nämner, och har fler fördelar men lika många nackdelar som Galant och 626. Fördelarna med Primera är ett trevligt chassi med bra väghållning, det går att köra fort när vägen svänger och nog kommer det ett litet leende med. Nackdelarna mot Compact ser jag som: Inte lika rolig, inte lika trevlig styrning, Primera är väldigt billigt byggd (Som 626 och Galant visserligen), Primera lider av mycket buller och den har ingen finess alls (Utöver körglädjen) utan allting är bara byggt för att fungera utan någon tanke på HUR det fungerar. Dessutom är den rostkänslig, dels karossen men framför allt avgasrören har extremt kort livslängd. Värt att köpa ett rostfritt istället för ett nytt original! Och nu när vi kom till ämnet, delarna är dyra! Fördelen Primera har över Compact tror jag är att många BMW körs hårt och sköts dåligt, en sådan bil är aldrig ett bra köp och Primera lever oftast ett annat liv: Lungt körd och väl skött. Men en välskött Compact håller lika väl som en välskött Primera. Så mitt råd är att hitta en fin Compact, gör du så har du en väldigt rolig och smidig vardagsvän!


jag servade nyss min med kamrem, olja,stift och filter, gick på strax över 1000 kr så det tycker inte jag var så blodigt.


Gamla Volvo är ju jävligt billigt och driftsäkert. Soppaförbrukningen kontra körglädjen är ju ingen höjdare, men som sagt billigt.


Då har jag inte varit helt ute o cyklat då;) Men anser du att nissans(japanare i stort?) har dyrare delar än exempelvis bmw? Om man tänker sig ett förlsag på en compact och primera, vad bör man satsa på? Får man något vettigt för 20 tkr? Eller i compactens fall, bör man gå upp till den nyare karossen(är väl den som ser bättre ut i mitt tycke). Vad tror du om förslaget på en Audi 80? Annars verkar många snacka om saab. mår själv lite dåligt efter att man haft en 900 som skurit ihop. Känns lite dumt o ha turbo o skit på en gammal bil för det är väl bara ännu en grej som kan gå sönder i min mening, sen om jag har rätt får andra bedömma;) Har du några andra bilar utöver mina förslag som du anser borde passa mig bättre?


hur kan du fått bytt kamrem för o allt annat för 1000 kr?


Vad för volvo tycker du är att föredra?


En BMW vettefan. Många är nerkörda av ungdomar enligt min mening. Saab är väl ett lotteri? Kan rulla länge eller gå sönder imorgon? En japs är alltid ett säkert kort! Almera rostar duktigt dock... Primera har jag haft 2 av. Mycket trevliga! Farsan hade en 626 V6 -94:a en gång. Trevlig och gick fint å billigt! En Galant är väl bra men INTE nån GDi! Clio? Nej. Xsara är helt ok men inte så snåla och sjukt tråkiga. Själv jobbat som Citroenförsäljare i några år... Vi fick inte ens byta in äldre Renault utan att fråga... Jag kör själv i princip alltid omkring i en Mercedes W124 som slit-å-släng bil. Även nu - se bilder. En E220 rullar på 0,7 l/mil. Lätt! Insput i gott skick då vilket inte alltid är fallet. 230E kan toppen gå på. Dieslarna kostar duktigt med pengar i skatt men krånglar "aldrig" Kollat på Fiat? I Sverige spottar vi på dom därför rejält billiga. En 2000-2002 får du för de pengarna. På kontinenten är de en mycket stor faktor! Haft några. Fungerat fint. Lite plastiga och "varvvillig" maskin dock. Skoda? Man får väl en flångans ny för 20 lappar? Eller? Mvh Alexander






I ditt fall skulle jag slå ett slag för Camry som är otroligt mycket bil för pengarna. De har glömts bort lite för att de är lite större och har stor motorvolym 2,2 och 3,0L och lite amerikanskt stuk. Driftssäkra, sköna att köra och åka i med tyst komfort. Drar lite mer än snittet, kanske 0,9 men om du inte kör så mycket tjänar du igen det på annat.


skruvar själv, då blir det aldrig speciellt dyrt.


Har du funderat över en Golf 2? Jag hade en -92:a och den var både lättskruvad och billig att äga, men ändå trevlig att köra. 1.8:an har 90 hästar och är enligt mig helt godkänd i sin framfart.


Honda Accord pigga billiga att äga och går billigt ca.0.7 blandad körning med 2.0i motorn 130hk,jag har haft 2 st som brukisar en -91 och en -97 ser man på alla bilar jag haft har dessa 2 varit billigast att äga och nästan helt problemfria.Det har bara varit ett kyl på en av dom och bränslepumpen på den andra och då har jag kört båda bilarna mellan 7-10k mil självklart tillkommer servicekostnader men delarna är också helt ok pris på. MEN som många japaner speciellt från 90-talet så får man hålla koll på rosten framför allt på karossen undertill har jag aldrig haft problem,kolla dom vanliga ställerna skärmkanter bak speciellt.


Anser gör jag självklart inte, utan upplever! Men jag kör själv en E36 (Dessutom med en sexa) och familjen i övrigt har några japanare. Och de delar som köpts till dessa har varit dyrare än delarna till BMW, men i båda fallen upplever jag det som att man betalar för väl dimensionerade delar; Saker som håller längre. Angående Compact är självklart den nyare E46 en helt annan bil än den gamla E36-karossen, men vill du ha en sådan är hamnar du på minst din dubbla budget? Framför allt tycker jag komforten och vinteregenskaperna blev bättre, E36 Compact har samma bakvagn som gamla 3-serie E30 och är således lite bakhjulsdrivet "slängig" i halka jämfört med en E46 som går tryggt som tåget trots att även den är bakhjulsdriven. Tycker du detta låter otäckt? Köp då en E36 sedan eller Touring som inte har E30-bakvagn utan en modern variant som uppträder som E46an! Går att hitta för 20.000:-. BMW är som sagt mitt favoritval, men Dieselsmurfen har rätt i att man får ha koll på exemplaren så man inte köper en sliten eller slutkörd bil för då kan vad som helst hända. Nissan Primera är på så sätt ett säkrare val, då det är lite gubbil är risken att råka ut för en hårdkörd sådan minimal. För 20.000:- kan du hitta en fin sådan, se till att få 2L-motorn och inte den mindre trötta varianten. Det finns automatlåda med, dock ingen särskilt trevlig eller diskret sådan utan satsa på en manuell. Jag hade dock letat upp en fin BMW, mycket mer bil som sagt! Audi 80? Usch, Audi var ingen premiumbil på den tiden utan 80 är en rätt billig bil som vad jag hört inte håller ihop imponerande väl. Absolut inte dålig, men jag tycker det finns många andra bättre val. Primera till exempel, samma pengar, mycket mer driftsäker och en trevligare bil. Saab? Tror det finns en anledning till att märket aldrig sålt i några större volymer. Det finns helt enkelt bättre, mer pålitliga bilar som är billigare i drift än en Saab och skall du köpa en billig vardagsbil hade jag satsat på en sådan!


Rover 620si. Samma bil som Honda Accord från -93 till -97 men bättre rostskydd och mer utrustning, och billigare att köpa. Inte jättevanliga, men otroligt prisvärda.


Ja den känns som ett alternativ kanske:)! Kikade lite på den tidigare och den känns väl som en stabil japanare. Ska spåna vidare på det!


Det kan vara ett alternativ. Dock känns de flesta gamla golftarna rätt slitna va? eller är det bara jag som fått för mig det. hur är rosten på dom?


Hade en Camry som lånebil då min nyinköpta Citroen rasade och vevstaken tittade ut (JA!) i en vecka. Mycket trevlig!


En e36 modell hade funkat men många både ser och är säkert jäkligt slitna. Din är ju rätt clean o ser välvårdad ut. Men det är inte många som är så på blocket har jasg en känsla av;) Vad är viktigast o tänka på när man ska kika på en bmw? Rullar dom länge o bra eller bör man försöka komma ner i milen för att inte få någon gammal häck? Antar serviceboken ger en hint om hur den är skött men man vet ju aldrig.. Det kanske vore klokt att lägga lite mer o köpa den nyare modellen isåfall. Dock känns det lite vanskligt o kika på segmentet som är absolut billigast av en modell, det finns väl orsaker!



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka