Köpråd samt tips och råd gällande köp av jänkare/americano (Pontiac, Camaro, Musse m.m.)

Går och funderar på att skaffa mig amerikanskt igen, då jag helt enkelt saknar z28.ans v8 muller. Skulle vilja ha lite tips om modeller, bra att veta grejer, soppa förbrukning, lätt att hitta delar/trim, hållbarhet m.m. Är främst intresserad av de "sportiga" modellerna och inte flaggskeppen. Exempellista:Mustang 60/70-tal eller senare 90-tals bil. Firebird/Trans am 70-00 Camaro 70-00 Corvette C4 Bilen jag söker måste givetvis ha V8.a annars kan jag lika gärna köpa något annat. Automat eller manuell är av mindre betydelse. Funderar på de senare generationerna med LT1 motorn p.ga reducerad bränsleförbrukning gentemot de gamla 350 motorerna osv. Budgeten ligger runt 80-100tkr. Tips gärna om andra modeller också



Svar på inlägget: Köpråd samt tips och råd gällande köp av jänkare/americano (Pontiac, Camaro, Musse m.m.)



Det är ju svårt, finns ju så jävla mycket roligt! Men i ditt läge skulle jag antingen satsa på något före -75 så du slipper avgaskrav och kan vässa obehindrat. Annars som du säger, nåt som är såpass modernt att det är LT1 under huven. Skippa -75 till -90.


Okej! Gillade ju dock min iroc 87.a och även utseèndet men soppa förbrukningen var ju inte jätte rolig trots att den är/var relativt modern. Vet du skillnaden mellan LT1 och LS1? Är det billigt eller svin dyrt att vässa v8.or? Hur pass driftsäker är de före -75?


Ingen som har tips, erfarenheter eller dylikt att bidra med?


Det är skitbilligt att vässa V-8, finns inga bilar utan turbo som är så kostnadseffektiva att trimma som amerikanska V-8 motorer. www.jegs.com/ kan ge lite fingervisningar. Chevas mordernare motorer har jag tyvärr absolut 0 kunskap om egentligen, men nog finns det vettigt prissatta trimbitar till dem också. Billigaste att vässa är dock den gamla SB-motorn. Följt av Mopar´s SB. Det beror ju förstås på vilka siffror du vill upp till men 400hk är mycket billigt för att vara utan turbo.


Lagom kan man väl säga, givetvis beroende på vilken bil det ev blir men runt 300-400hk. Någon som har koll på soppa förbrukningen på 70-tals camaro och trans am/firebird?


Förbrukningen är enormt olika beroende på körstil & setup. Om du kör som en lite kärring, har en bra & snål förgasare & en motor i bra skick så går det att åka kring litern. Om du kör som man brukar i en sån bil, trimmar lite och har feta bakdäck så får du nog räkna 1,5-2l/mil. En gammal klasskompis har en som går FORT, den vill aldrig ha under 2,5l/mil. Så det blir lite vad man gör det till. Ett bra paket för effekt på chevas SB är väl Edelbrocks "Performer RPM package" ska tydligen ge 420hk på en 350 med headders, enligt edelbrocks hemsida. Det är fan inte illa per krona.


Mysigt Vad går ett sånt kitt lös på? Läste lite om LT1 motorerna och dom skulle man tydligen kunna köra runt litern under normal blandad körning?


Det beror ju på var man köper det, kan bli billigare att importera det själv. I kitet ingår, kam med lyftare, insug, förgasare & toppar. Jag har inte hittat hela kittet, men topparna kostar kring 12k, förgasaren 3k insuget 2k och kamsatsen 2k, dvs 19k över disk i Sverige. Sen går det kanske att pricka in någon kampanj, lagerrensning eller importera själv. Men över 400hk för under 20k är ju inte så jävla farligt, men om man anstränger sig lite och tar lite tid på sig bör man kunna komma under 15k. Värt att tänka på är att du får lite bättre kylning & blyfrikonverting på köpet.


Har själv haft/har äldre jänkare och 3st nyare Trans am/Camaro och en med LS1. Både automat och 6vxl. Skillnaden mellan Lt1 och Ls1 är att ls1 är en helalumotor och Lt1 har bara alutoppar. Ls1 har även separata tändspolar. Sen utan att gå in på de tekniska så är ls1 40hk starkare. De går alldeles utmärkt att köra på litern båda två på landsväg men inte blandad, de gör inte jag med nån bil nästan. Sen nu så valde jag att kombinera gammalt och nytt så därför jag har Lt1 och dess automatlåda 4l60e i min Pontiac från 1967.






Hehe så kan man ju också göra, dock är min erfarenhet av att meka med v8.or väldigt ringa så motorbyte är inget jag planerar att göra


Hur håller de olika modellerna för trimning i låda, motor osv? Vågar man köpa en bil som redan är trimmad?


http://www.blocket.se/gallivare/Chevrol . 12&w=3 såg ju lite kul ut, knappast perfekt kondition men säkerligen rolig. http://www.blocket.se/dalarna/Plymouth_ . 12&w=3 lite annorlund men säkerligen rolig. Fanns ju hur mycket som helst på blocket.


En fråga (är ju precis som ts intresserad av en sådan bil i den prisklassen), vad gör runda knappen på golvet nere vid vänstra foten? Är det helljus? Är det krångligt att konvertera en 350 till insprut?


Båda såg väldigt trevliga ut, plymothen såg dessutom ut att vara i grymt fint skick.


Det finns färdiga satser till insprut, ganska simpelt men DYRT. Knappen på golvet är helljusomkopplaren, sitter på i princip alla bilar före -70, vissa ännu längre.


Hur kan det vara såpass dåligt med folk som har koll..? Någon som har koll på hur lätt/svårt samt dyrt/billigt det är att hitta och köpa reservdelar?


Allt som har med motor & låda att göra är billigt, modellspecifika grejor kan vara dyra/svåra. Genrellt är bitar lättast och billigast till Cheva med smallblockmotor (262-400), följt av Mopar smallblock (273-360). Chevorna har också de billigaste delarna till kaross & chassi. Populära modeller som Mustang, Camaro, Nova osv finns det mycket nytillverkat till, dessutom användes många grejor till flera modeller. Som exempel som har typ alla GM bilar samma bromsar fram om det är skivor. Firebird har samma som Cadillac. Min bil är mycket lätt när det gäller motor & låda men förbannat svår när det gäller bromsar, bromsarna är modellspecifika för -66 New Yorker. Så välj ut en modell eller två och kolla upp dem grundligt före köp. Slitdelar är dock i allmänhet lätt att få tag i, tändstift och luftfilter är liksom aldrig några problem.


Okej! Ja jag är ju mest insnöad på camaro och firebird/trans am. 350 motorn vet jag att det finns massa roligt till eftersom den använts flitigt under åren. Mitten av 90-talet föredrar jag dock firebird/trans am långt framför camaron då jag tycker dessa var bra mycket snyggare under den generationen. 80-talet är de likvärdiga och likaså 70-tals bilarna.


Finns det andra tips på "sportiga" jänkare runt samma prisklass som kan vara värda att spana in? Gillar dock verkligen targa tak/cabbar extra mycket. Även sidor att leta bilar på förutom allaannonser och blocket välkomnas. Tips på bilar/motorer osv som man bör undvika uppskattas också.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka