Köpråd: Komfort till ett bra pris

Tja! Jag har börjat fundera på en bra och billig komfortbil då min lilla Mazda inte kan erbjuda mig världens bästa komfort. Har inte bråttom med att köpa en bil, då jag skaffade Mazdan för någon vecka sen men vore bra om ni kunde hjälpa mig med att hitta en komfortbil så att jag vet vad jag kan köpa till vintern. Mina krav är dock att: - Bilen ska ha en automatlåda - Den skall vara en sedan/ halvkombi - Den max kostar 45 000 kr - Är ej fransk (ni förstår nog varför) - Den inte är för törstig De bilar jag har tittat på är Mitsubishi Galant och Toyota Avensis. Har även funderat på Volvo S60, visst ligger de på minst 50k men är väl ändå värda att köpa? Vad tror ni om en 9-5? All hjälp uppskattas!



Svar på inlägget: Köpråd: Komfort till ett bra pris



Hmm. Du dissar franska bilar, och i nästa andetag pratar du om japanska bilar. Får inte ihop det. OK, att det finns fördomar om franska bilar, men uppriktigt, hur kul är valfri japansk familjebil? Tråkigare burkar finns ju inte. Skulle bli galen om jag tvingades köra en Avensis varje dag. Köp volvon i såfall, om det är dom uppräknade bilarna du funderar på. F.ö. har jag kört franskt (Citroen) i många år och aldrig haft några som helst problem, men är man anti så är man, så glöm franska bilar. Annars kör jag BMW nu, men det vete tusan om inte nästa bli blir fransk igen.


Vad upplever du som komfort? För personligen upplever jag inte japanska burkar som Avensis, Primera, Galant eller liknande som en bekväm bil på någon punkt. Dessutom är ett av dina krav automatlåda, och det är inte några roliga sådana som sitter i dessa vardagsjapaner. De är snarare byggda med filosofin "En Automatlåda skall växla med ett klart hörbart "dunk" och detta bör kännas av i form av ett ryck i förarens nacke", och så är de ofta trögtänka. Som exempel kan de ibland vägra växla ner ett kort tag trots att pedalen ligger mot mattan för att i nästa stund ligga på landsväg med varvtalet på blodtryckssänkande 5000varv innan den kommer på att den borde växla upp. Volvo S60 och Saab 9-5 är i en helt annan klass, till priset av att de kanske inte är riktigt lika driftsäkra. Särskilt inte Saab som har haft en hel del problem, men å andra sidan skall den risken vägas mot att de är väldigt billiga i inköp. Kom även ihåg att Saab 9-5 fick en bättre växellåda först på senare årsmodeller, 2001 hade den i alla fall en omodern (Men ok) låda men vilken årsmodell som fick en ny låda vet jag ej. Jag hade nog kikat åt Tyskland om jag var dig på ett eller annat vis, antingen genom en blandning av Japan och Tyskland i form av Lexus eller så hade jag tittat på BMW eller Mercedes. Tre märken som är odiskutabelt kända för bekväma, driftsäkra och sofistikerade bilar, och gå inte på några rykten om att de skulle vara dyra i drift för det är inte korrekt. Volvo och Saab är dyrare, så jag hade tittat på följande: -BMW; 3-serie E36/E46, 5-serie E34/E39 eller 728i E38. Grejen med 7-serie är att det är en lyxbil och sådana är avancerade och dyra att reparera, men just en relativt enkelt utrustad 728i har inte särskilt mycket som kan krångla och behöver därmed inte kosta mer än en vanlig svensson-bil i drift. -Mercedes; C-klass W202 (94-00) eller E-klass W124 (80-tal ->96)/W210 (96-02). 202 och 210 har en stor nackdel i att ha ett svagt rostskydd, men i övrigt är dem av utmärkt kvalité. -Lexus; Finns som sportiga IS, och allt annat än sportiga GS och LS. LS är en lyxbil, kom ihåg vad jag skrev om 7-serie! Låter ändå som det märke som bäst matchar dina krav bortsett från att dem är törstiga och att GS (Som jag tror passar bäst) är lite svår att hitta inom budget. Jag hittade en bil: http://www.blocket.se/stockholm/Lexus_G . amp;last=1 Kanske värd en titt trots allt? Lycka till med köpet!


Volvo s90 är inte helt fel vad gäller komfort. Visserligen så kanske den dricker lite för mkt för dig.


Tycker inte du ska utesluta C5 med automat. Mycket trevlig fast lite trött kanske. Avensis är väl hyggligt tyst men väghållningen har fått en del kritik. Övriga japsar är säkert ok men som Required nämner: inga under av komfort. Nä, jag hade nog också tittat på nån mindre BMW eller Mersa. Dessutom växlar de gott. En undran är om ditt krav på måttlig bränsletörst lirar med en väl inkörd S60 automat?


inte s-type, är ju en mondeo... då ska du satsa på xj6/xj8 istället, så mycket bil för pengarna, grym komfort o tysta bilar, billiga o äga också, låg försäkring o låga delkostnader.


Snälla jag skriver inte för att bli sågad, utan för och få köptips! Jag hör med många franska bilägare, och de flesta rekommenderar inte franska bilar. Därför vill jag helst av allt undvika de. Japanska var bara några förslag! Jag vet inte hur det är att sitta i och köra en Avensis eller en Galant, därför frågar jag er. För mig innebär komfort så lite vägljud och buller som möjligt i bilen. Jag ska inte behöva känna hur dåliga vägar kan vara och om de har skadat bilen allvarligt när man kör på gropar. Tittar även på CLK. Bör ju vara bilar med bra utrymme och bra komfort.


Dom fullstora amerikanska vagnarna har superb åkkomfort, frågan är dock om du gillar eller ogillar amerikansk "storbilskomfort" och deras bilar i allmänhet.


Mitt inlägg var absolut inte något försök att såga din fråga och jag ber om ursäkt om du uppfattade det på det viset! Utan jag försökte bara berätta om hur jag upplever de olika modellerna i förhållande till andra bilar, och just dessa vardagsjapaner har inte imponerat på mig. Mercedes CLK är en fruktansvärt bekväm upplevelse, i och med att det är en tvådörrars-coupé är utrymmet inget att skryta om men två personer sitter utmärkt. Bak sitter man dock bara ok, någonstans måste de snygga linjerna ta ut sin rätt. En fördel med CLK jämfört med en vanlig C eller E-klass är däremot att de ofta sköts mycket bättre, problemen med t.ex rost är alltså inte så vanligt på coupén jämfört med de vanligare karosserna.


Avensis är tysta och går rätt mjukt och bekvämt även på svenska vägar, men som det skrivs tidigare i tråden inte något under utav komfort fast klart duglig att frakta aslet i om du inte är över 180cm då sitsen är ngt kort. Jag upplever inte Aisin Warner automaten som är monterad i Avensis på det viset som det innan beskrivs i tråden utan den växlar mjukt och fint på samma vis dom gör i en Camry. Däremot många äldre -80tals automater från japanska tillverkare likaså från andra tillverkare kopplade till små motorer har lite mera "gummisnodd" över sig i sitt växlande, däremot en motorstarkare Camry V6 eller Mazda 626 V6 växlar betydligt mjukare då en starkare motor kan tillåtas "slira" lite mera på växlarna då det finns tillräckligt med vridmoment på lägre varv. Aisin Warner levererar lådor till ett stort antal biltillverkare och är i mitt tycke nästan skottsäkra. Avensis från -00 skulle jag föredra då dom har nya motorn med kamkedja, då får du en slitstark bil med ett relativt bra andrahandsvärde och låga ägandekostnader. MB och BMW som nämns ovan är absolut inte heller några tokiga köp, mkt bra komfort och väldigt säkra bilar om oturen skulle vara framme. Enklaste är om du åker runt till dina lokala handlare och provkör lite olika modeller för att få känna och klämma på dom, smaken är som bekant som baken.






Är det inte en gammal treväxlad låda med OD i Toyota Camry (Modellen som kom 2001-2002 någonstans?), jag har inte kört en sådan Camry men har svårt att tänka mig att en sådan upplevs särskilt snabb eller modern även om den kanske växlar mjukt? Vet bara att jag upplevde inte Avensis automat som särskilt sofistikerad, men det beror förstås på vilket sammanhang man sätter den i. Är det samma låda i dem är det dock en annan sak!


Volvo s80. bekväm tyst billig gubb-bil,


Nä det är inte samma låda i dom, den i avensis är elektroniskt styrd och den i gamla camry från -80talet en normal vacuumlåda så som i enklare MB o BMW från samma tidsepok. Däremot sitter samma AW-lådor i många olika bilmärken och känns mkt olika i känslan. -01 -02 vet jag inte hur många steg dom har förutom att V6 har en elektroniskt styrd låda som är adaptiv. Jo det beror ju på vad man jämför med, dem Avensis aut jag kört har växlat bekvämt och mjukt, det tar lite tid för lådan att "lära" sig hur du kör då den är adaptiv och har föraren innan kört hårt går lådan lite tuffare i början innan den anpassat sig och har den innan kört som den genomsnittlige Toyota automatföraren lär den vara sävlig i responsen ett tag. Det väl en anledning att en ny avensis kostade betydligt mindre än en MB eller BMW av likvärdig storlek, förfining utav programvaror är väl bara ett av skälen. Tex farthållaren i avensis -08 fungerar utmärkt men är inte på långa vägar lika mjukt kalibrerad som på tyskarna eller V70II för den delen, toyan har ett mera abrupt sätt att korrigera sig.


Skulle precis säga att en S80 -00 är den bekvämaste bilen jag kört, utan tvekan (har inte kört de nyare). Sen vad som betyder att den inte ska dricka "för mycket" vet jag inte.


Saab 9-5 är en perfekt bil. den är så snuskigt billig, iom dom "många" problemen varav det enda egentliga var att motorerna rasade var såpass allvarligt har det löst sig själv oftast, är det problem med motorn har den rasat o bytts. 2001ans låda är inte riktigt mycket o hänga i gran, har för mig att det är 2003 eller 2002 den nya lådan kom som är 5 stegad (den gammla var 4 stegad) Otroligt mycket bil för pengarna bör poängteras. Testkör en 9-5 så får du se vad jag menar.


Jag har bara haft min CLK i en dryg månad så jag tänker inte yttra mig om ägarupplevelsen. Vad jag däremot kan yttra mig om är den fantastiska komforten; Den femstegade automatlådan är verkligen underbar och växlar precis som man vill vid omkörningar och acceleration, medan den i normal körning inte känns av alls. Utrymmet är bra, bagaget är enormt, baksätena fungerar så länge man är under 185 cm och fram har man allt utrymme man behöver plus lite till. I min mening riktigt bekväma säten med en otrolig översikt över vägen, komforten går verkligen inte att klaga på. Värt att nämna är lutningen på baksätena, vilken tillåter framsätena att skjutas bak riktigt långt utan att passagerare slår i med knäna, alltså bevaras en hel del komfort även om man måste åka 4 i bilen. För törstig vet jag inte riktigt, det beror på hur man definierar törstig. Jag har 218hk i en pigg 3.2l V6 och har under mina första 100 mil snittat 0,86l/mil. Det tycker jag är en riktigt bra bränsleekonomi, men är det för mycket så kan man satsa på något av de svagare alternativen.


Gamla clk har bättre rostskydd än w210 bla. När clkn börjar rosta så kommer det runt nyckelhålet på bakluckan först för att sedan börja på skärmkanterna. Jättelätt att upptäcka innan köp dvs. Jag har haft en 320, jättetrevlig bil!


Rquired jag syftade inte på dig utan på Peter! Jag tackar uppskattar och tackar era tips! S60 och CLK lockar väldigt mycket, men angående s60 så undrar inte jag om styrningen inte är lika tråkig som 850:n. Brukade köra den där bilen förut och den var så jävla tråkig och törstig. För tillfället är jag ganska så intresserad av CLK och A6 Quattro. Audin blir i såfall årsmodell 99-02. Vad säger ni A6 ägare om era bilar.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka