Köpråd: Ekonomisk/hållbar småbil för 70-90 000

Hej! Jag hade tänkt att köpa en bil, min första. Budget: 90 000 kr men hamnar slutpriset på 70 000 så gnäller jag såklart inte! Prioritering: Ekonomi och hållbarhet. Jag är ingen teknisk kille och det viktigaste är att bilen inte går sönder. Prestanda, utseende, och teknisk utrustning är helt ointressant. Jag köper bilen då den ger mig ökad frihet och jag räknar inte med att behöva pendla med den eller ens åka varje dag. Den typ av bil jag tänker mig är en småbil som gått 0-5000 mil och ha 2-3 år på nacken. Mer konkret funderar jag på Skoda Fabia, Ford Focus Flexifuel och Opel Corsa/Agila. Större bil behöver jag inte och jag misstänker att de allra minsta små lådorna blir väl plastiga och bullriga. Ni kan dock detta mycket bättre än mig och jag ber er nu hjälpa mig. Med ekonomi och hållbarhet i åtanke, vilket märke/modell skulle ni rekommendera och varför? Tack på förhand! /Mats



Svar på inlägget: Köpråd: Ekonomisk/hållbar småbil för 70-90 000



I ekonomi ingår ju värdeminskning så jag skulle ändå rekommendera en några år gammal bil och helst något märke som står sig i värde. Nya bilar är inte mer driftssäkra än några år gamla. Skoda fabia är väl ok. Opel är mindre bra, har haft stora service- och reparationskostnader senaste årtiondet. Jag skulle nog rekommendera toyota yaris (för bra ekonomi) en Golf V (för ok ekomomi i form av låg värdeminskning och hyffsad komfort). Båda bilarna är bra att köra.


Skoda Fabia är en trevlig bil, men frågan är om inte en något äldre VW Golf är ännu mer för pengarna i form av mer bil, mer utrustning och framför allt så blir värdeminskningen mindre? Dock har VW knappast en historia om sig att vara felfria. Ett annat alternativ jag personligen övervägt då jag tycker den är lite roligare är BMW 1-serie. Har visat sig ha ett riktigt starkt andrahandsvärde och är väldigt billig i drift. Men frågan är om inte en Toyota är exakt vad du söker. Märkets kvalitét är välkänt och ger ett starkt andrahandsvärde samtidigt som samma sak innebär få reparationer. En Toyota Corolla, Yaris eller kanske till och med Auris är exakt vad du söker tror jag. Men, även BMW har ett liknande rykte om sig och som sagt ett starkt andrahandsvärde. Deras modeller är inte riktigt lika pålitliga, särskilt inte fullutrustade exemplar då du kan plocka på bra mycket mer tillbehör (=mer som kan gå sönder) på en BMW än en Toyota, men tyskarna väger upp detta i form av billigare service och i viss mån även billigare delar och reparationer. Å andra sidan är en BMW ofta dyrare i försäkring, det är en lite knepig balans i att jämföra dessa märken. Jag tror dock att en BMW blir lite dyrare i drift totalt sett, vad jag tänker på är dock att jag upplever Toyota som en trist vardagsprodukt. Ungefär lika rolig som en påse mjöl köpt på Konsum, medan jag upplever 1-serie som en dyr (Jag tänker på: Välbyggd, genomtänkt och solid), bekväm och tyst bil. Och eftersom det inte skiljer många kronor hade jag alltså i din sits valt att åka fint i en BMW 1-serie (116i, 118i, 120i...) trots att det inte är exakt vad du söker.


Håller med Rquired här! En BMW 1-serien skulle nog kunna vara en bra bil för dig!


Kruxet är att urvalet blir ordentligt begränsat om man "endast" har 70-90 000 kr i fickan och letar efter en BMW 1-serie i acceptabelt skick, särskilt om det tilltänkta exemplaret max ska ha 2-3 år på nacken och 5000 mil på trippmätaren


Det missade jag helt Men då vet jag inte


Det är vad han tänkt sig, tyvärr är det sällan man hittar en bil som uppfyller alla önskemål man har. Där finns en 116i uttagen 2007 med 4900mil på mätaren för 105.000:- på Blocket t.ex, den hamnar i alla fall väldigt nära efter att ha prutat. Men viker han lite på något av önskemålen finns det mängder med E87 till salu.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka