Köpråd: Automat vs Manuell, Volvo vs Golf

Hej! Nu har jag lite beslutsångest.. Tog mitt körkort i juni så nu är det dags för att köpa en egen bil. Jag har kört både automat och manuell och tycker att automat är mycket smidigare, bara jobbigt att växla hela tiden.. Nu är det så att jag kan köpa min mormors Vw Golf -90 (tror jag), den har få ägare, inte gått många mil, lugnt körd och pedantskött. Men den är manuell.. Har annars tittat runt lite på olika Volvo, som är automat. Nu är frågan, ska man köpa en billigare, manuell golf som man vet lite om eller ska man köpa en dyrare volvo som är automat? Hur bra brukar lådan vara på äldre automatbilar? Vad skulle ni valt? /Elin



Svar på inlägget: Köpråd: Automat vs Manuell, Volvo vs Golf



Jag kör just nu en 850 automat, funkar jättebra. Har dock fått bytt lådan på den en gång. Men kolla upp hur oljan är bytt och när Min hade blivit missköt av tidigare ägare då detta inte ingår i nån service intervall


Hela tiden behöver man inte växla.. Men nu står du mellan snål bil och bekväm bil Golfen är snålare.. billigare i försäkring, billigare reservdelar Men Volvon är bekvämare, törstigare och säkrare


Tycker något av det viktigaste i en förstabil måste vara säkerheten, inte på grund av att jag tror att alla 18-åringar riskerar att vrida sin bil runt närmsta träd utan för att brist på erfarenhet gör risken för en olycka större. Och här har en Volvo ett enormt övertag mot en VW Golf... Därefter verkar du prioritera komfort, även där är en Golf ingen match mot en Volvo. Tyvärr är det nog tvärt om när det gäller ekonomi, en välvårdad Golf kommer med stor sannolikhet kosta betydligt mindre i drift än den Volvo med mer eller mindre historia bakom sig du kan hitta på Blocket idag. Men en Golf du inte vill ha (Manuell) är dyrare än den Volvo automat du vill ha. För varför lägga pengar på något man inte är intresserad av?


Tack för era svar Största anledningen till att jag vill ha golfen är för att den är såpass mycket billigare både att köpa och att ha, men låter som att en volvo är bättre..


Vilken Volvo automat funderar du på? En 900-serie känns som ett säkrare köp, efter en kompis erfarenheter skulle jag undvika framhjulsdrivna Volvomodeller (dvs. 850 och framåt) med automatlåda. Visst kan alla lådor krångla. Saken är den att Volvo ansåg att oljan skulle hålla livet ut på dessa och en sådan olja är ännu inte uppfunnen....men det ingick inget oljebyte i servicarna och är därför oftast inte gjort. Dessutom har jag för mig att lådan behöver delas för ett filterbyte vilket därför heller aldrig är gjort... ...observera att detta inte är MINA erfarenheter, utan det jag har för mig att han berättade, så jag blir gärna rättad...men andemeningen var i alla fall "aldrig mer en fwd-volvo med automat!".


Har hittat en väldigt fräsch 745a, vill helst ha 740 eller 940


Golfen är som du säger billigare i inköp, dessutom misstänker jag att den är billigare i drift och försäkring. Jag skulle köpt den och sparat ihop till en lite nyare automat med mindre risk för problem. Vill du dessutom köra manuellt i framtiden så råder jag dig att undvika automat, när man väl gått över så vill man inte växla själv igen.


Om jag får fråga, har du ekonomin för att driva en dyrare bil eller det blir att spara in på annat i så fall? Och hur mycket kör du? Jag hade nog låtit svaren på de frågorna avgöra om jag var dig, bor du utanför staden och kör in varje dag hade jag absolut värderat säkerhet högt. Men bor du i stan, kör mest kring denna och kanske ett par hundra mil per år då hade jag nog inte tyckt en törstig Volvo (Eller liknande) var värd pengarna. Visst krocksäkerhet i all ära, men som fotgängare har du exempelvis inget skydd alls och ändå sitter du här! Och om inget annat finns det många större bilar med riktigt bra säkerhet (Om än inte alltid i Volvo-klass) med automat som inte dricker lika mycket bensin som en Volvo gör. Nissan Primera är ett exempel, går sällan sönder men har förstås inte i närheten av samma komfort som en Volvo. Å andra sidan dricker en sådan inte mycket mer än vad en Golf gör, och säkert en 3dl/mil mindre än en motsvarande Volvo 850 automat?


Tre saker tänker jag på när jag läser den här tråden: 1. Kostnad Golfen är som du själv sagt billigare, i drift, försäkring, delar och reparationer beror på vilken volvo du väljer. 2. Komfort Jag brukar skilja på att "Köra" och "åka" bil. "Kör" gör man aktivt för att man gillar själva körupplevelsen, man vill ha en alert bil och personligen föredrar jag manuell när det gäller att "köra" bil. Du verkar dock vara mer intresserad av att "åka" bil, med komfort från punkt a till punkt b, och då är volvo med automat mycket bättre, dock gör du avkall på körupplevelse om du inte tänkt gå upp mycket i pris från golfen men då blir kringkostnader också höga. 3. Säkerhet Detta är redan sagt, men även här tycker jag att man får skilja på "köra" och "åka" bil, vill du "åka" så är det volvon du ska ha. Övriga funderingar:Positivt för golfen är att du känner dess historia iaf ett tag, och du vet hur den har skötts och körts. Sedan tycker jag personligen att det är bra att kunna köra manuell växellåda ordentligt bra så jag skulle nästan säga att köp golfen, lär dig köra manuell ordentligt, ta de låga driftskostanderna och spara pengar till en riktigt schysst bil något år eller två senare istället för att köpa en halvschysst nu.






Jag hade helt klart valt en 940 aut. Den har nog mer säkerhet än Golfen och är nog skönare att köra. Lite dyrare att äga men det tar jag. Just nu har jag en gammal 765 med V6:an....otroligt skön att köra fast den är över 20 år, den går fortfarande helt okay. Men men, valet är ditt! /Benny


Kommer få spara in lite om det blir en volvo och jag kör inte så mycket. Vill liksom kunna ta mig till pojkvännen enkelt och kunna åka till typ affären så man slipper gå. Bor i förort och kanske vill ta bilen till skolan i stan någon gång, men annars är inte behovet så stort.


har haft 2 automater en 745 och en 740 (dock turbo) och för att dra en liten paralel så drack 745 automaten lika mycket som min nuvarande 540 (4.4 liters v8a) i snitt = inte så billigt 740 turbons bränsleekonomi behöver vi inte tala om alls! för den va enorm! dock dock så har du så mycket mer komfort och mindre vägljud i en volvoväldigt bekväma stolar riktigt sköna ! medans golfen är otroligt bullrig och ganska obekväm dock bjuder en golf in till betydligt mer körglädje än en gamalvolvo betydligt rappare och roligare att svänga lite med


Jo, Volvo har väl aldrig gjort sig kända för att vara bensinsnåla precis. Jag tror att mina båda drar ung. lika vid fiskörning. Motorerna är: Volvo 2,8l V6 vs. Cheva 5,7l V8. Men mellan typ 940 och en Golf skulle jag aldrig tveka att ta Volvon. /Benny


Nu vet jag inte hur vägen till din pojkvän ser ut men på mig låter det som om en Golf ändå räcker mer än utmärkt. Hade ditt svar varit "Jag kör dagligen till skolan i hög fart på landsväg där det är vanligt med vilt" hade förstås hög säkerhet varit guld värt! Nu vet jag inte vad du får din Mormors Golf för, men är det till ett bra pris kan du kanske köpa den och köra med ett litet tag. Skulle din situation sedan ändras eller du känner att du vill ha en automatlåda kanske du inte gör någon direkt förlust på att ha kört Golf; Där är ingen värdeminskning att tala om och en Golf i fint skick brukar vara enkel att sälja.


Vi har haft flera 850 automat här, en var pedantskött en var rätt sliten. Båda dessa automater började krångla på ett eller annat sett, och lagade man något knasade något annat. Rekommenderar inte 850 automat..


Golfen alla dagar i veckan


Jag skulle aldrig köpa en Manuellt växlad bil, varför skulle man vilja det? Automatlådan är ju ett hjälpmedel, en extrautrustning. Borde finnas i alla bilar..


Jag citerar mig själv:"Jag brukar skilja på att "Köra" och "åka" bil. "Kör" gör man aktivt för att man gillar själva körupplevelsen, man vill ha en alert bil och personligen föredrar jag manuell när det gäller att "köra" bil." När man kör aktivt tycker jag att det är självklart att man väljer växel själv och att det är en själv som faktiskt kör bilen, inte en massa hjälpmedel och extrautrustningar. ABS och styr/broms-servo är godkänt, inte mer. Självklart kan de flesta köra snabbare i en bil som har 20 datorer som väljer växel, hur diffen skall vara, justerar stötdämpare osv, men då kan man fråga sig... Är det du som kör bilen eller är det bilen som kör dig, och du är bara en styrande passagerare? Om det är komfort som gäller, automatlåda absolut!


Det klart att det finns en viss charm att ha en rensad racebil också, men nu snackar vi om gatbilar. Man kan köra aktivt med en automatväxlad bil tro mig...



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka