Köpråd på turbodiesel, audi a4 eller passat?

Kör ungefär 2000mil om året, 4 mil till jobb. Är inte jätteintresserad utav att lägga speciellt mycket tid på bilen men under min ägo vill jag sänka den, sätta fjäderbensstag fram (Tycker om att ha bra fäste och kontroll över bilen) , hitta ett par schyssta fälgar, dock inte för breda då jag vill köra hyffsat billigt. Dieseloptimera motorn, byta lampor till klarglas. Lite småpill, inga stora projekt. Tänkt mig att hitta en från 01- och lägga runt 30k. Där har man väl rätt svårt att hitta en audi a4 för det priset, antar att det är för att det är en audi och inte en VW ? För i det stora hela är dom egentligen samma bil? Kollade dieselskatten för a4 och den skulle tydligen ligga någonstans runt 6000 / året. Säg vad ni tycker om audi a4, passat tdi. Fördelar, nackdelar!



Svar på inlägget: Köpråd på turbodiesel, audi a4 eller passat?



jag hade tagit Passaten,, eller tillåmed en Skoda,, samma bilar, men olika utförande,, sämmre stolar i Skodan kanske,, men övrigt en slitstark bil som både vw å Dkw samma drivlina ju tycker själv det är onödigt att slänga ut pengar i onödan på en bruksbil,,


Tack för svar! Vilka skoda tänker du på då? Samma motor också?


Skoda oktavia,, de har ju iaf samma som passaterna,, nu är jag ju inte såå insatt i vag,, men lite koll iaf


Oktavia och Passat är inte samma bil. Gamla Skoda Superb delar dock en hel del (väldigt mycket) med samtida Passat. Oktavian har mer gemensamt med A3 och Golf.


men visst är det samma drivlina i golf som passat??


Hur är det med galvad kaross? Har inte audi mycket bättre kaross än VW passat?


I Passat 01-05 som du kollat på så delar den drivlina med A6 dvs torsen center diff, först när 3C kom så blev det haldex och även tvärställd motor. Skatten är lika dyr på Passat som A4an, sen är ju även Passaten större om du nu behöver det? Från o med att A4an och Passaten blev faceliftad 01 så fick dessa klarklass i strålkastana och även projektorlinser till halvljuset. Sen vet jag inte om det blir så värst lönsamt o kolla diesel om man bara kör 2000mil om året, dock hade jag tagit diesel eller 6an alla dagar på en passat före 1.8t då denna är riktigt trött i Passaten, passar dock bättre i A4an.


Mycket bra info! Men om man skulle kolla på 2-3 år framöver med dom ökande bensinpriserna och att biodiesel börjar komma mer och mer? Lutar mer åt a4 då denne är mycket snyggare samt ska ha bättre och stilrenare inredning men det är väl egentligen dom enda anledningarna jag kan komma på.


Tror det blir försumbart men känner man att man har råd att betala skatten och inte bara tänka ekonomiskt hade jag också satsat på diesel speciellt på en bil man använder till vardags. Angående rostskydd är dom likvärdiga, tror Passat fick 5 av 5 på vi bilägares rosttest, men kika där då dom brukar kolla hur dessa är skyddade från fabrik, dock bör du gå mer på bilen ser ut när du är ute o kikar, ska man ha fullgott skydd bör man ha kompletterat med ytterliggare rostskyddsbehandling under dessa 10 år om man kollar på 01or speciellt om bilen rullat på vägarna allt nedanför Sundsvall mer eller mindre






Enda anledningen att välja A4an är väl om det är en quattro.. Annars var jag iaf nöjdare med Passaten. Man ska definitivt inte tro att A4an är någon familjebil, den är väldigt trång invändigt jämfört med passaten. Passaten är den enda bil jag inte haft stolen längst bak i vad jag kan minnas.. då är jag iofs strax över 190 lång. Men åker du mest själv eller 2st, och får tag på en quattro till rätt kurs är a4an kanon.


Instämmer med föregående, A4an är riktigt trång att åka i bak den som sitter framför är normal lång,men nu lät det inte som ts hade någon familj att släpa runt på. Annars är det samma drivlina på Passaten om denna är fyrhjulsdriven fram till 3C.


Okej! Ja, ekonomin är ju egentligen främsta anledningen till varför jag tänkte mig diesel. Känns som att man inte kan komma ner på lika underbart låg förbrukning med en 1.8T. Tanken är ju att bilen ska vara rolig (tdi med kcr box låter kul) roligt att gasa på samt bra på att köra snålt. Kanske fungerar likadant med en 1.8T dock.


Är det 4 mil motorväg / landsväg till jobbet eller är det mycket stadskörning även? Du snittar lätt under 0,5l med 1,9 tdi försök hitta en så sen 1,9 som möjligt dvs 130hk istället för dom tidigare. 1.8t lär du inte komma under 0,75 med, om inget annars är det bara landsväg och opackad bi. Dessa siffror baserat på landsvägskörning blandad med motorväg.


Om du inte behöver så stor bil så tycker jag du ska satsa på Audi A3 TDI, VW Golf IV TDI eller Skoda Octavia TDI... Personutrymmet i de bilarna är ganska identiska å de delar plattform/chassi och ska man inte åka mer än 4 st i bilen så räcker det och du får ner förbrukningen nån dl ytterliggare mot A4/Passat....men är barn i bilden så får du nog överväga Passat istället... men jag håller med om att A4 har ett trevligt yttre Jag pendlar i en Skoda Fabia RS med 1.9 TDI motor (samma motor som i ovan nämnda bilar) och det är farligt kul men inte stor... och en bit över din budget tyvärr.


Nästan enbart motorväg förutom påfarter och knappa milen landsväg. Räknar på 10mil körning om dagen sammanlagt.


Då har vi samma pendlingavstånd du och jag, pendlar t/r 10mil dagen och består av 9,5mil motorväg. Blir nog för egen del en Passat 4-motion 01-05 diesel till vintern


4x4 har ju lockat rätt så mycket också kan jag lova! Men då jag vill hålla nere försäkringskostnaderna lite så avstår jag nog, dom ska också öka rätt mycket bara för 4x4 ?


Har inte kolat upp vad det skiljer mellan dom, men skulle inte tro det är så pass stor skillnad mellan dessa. Går ju annars rätt snabbt att kolla upp på dom stora bolagens hemsidor.


En aspekt att väga in är att du bör räkna på bilens bränsleförbrukning vid blandad körning för att det ska bli realistisk beräknat och för att ha marginalerna på din sida. Varför tycker jag det, jo 4 mil enkel väg oavsett vägtyp anser jag vara för lite för att komma nära en genomsnittlig bränsleförbrukning som är jämförbar med bilens angivna bränsleförbrukning vid landsvägskörning. Min erfarenhet säger nämligen att man behöver ett enkel-avstånd på åtminstone 10 mil, bestående av minst ~90% jämn hastighet i intervallet 80-90 km/h för att komma ner till landsvägsförukning (som brukar beräknas på snitt 80 km/h har jag för mig?) D.v.s kör du mycket varierad hastighet med accelerationer från och till, eller över 100-120 km/h respektive mindre än 80 km/h, så ökar bränsleförbrukningen fort. Min erfarenhet bygger även på ca 7,5 mil enkel avstånd till storstad (Göteborg) = en hel del köer och varierade hastigheter osv. Detta skiljer sig naturligtvis även från bil till bil och hur man använder den men jag anser det vara relevant till den motortypen VAG 1,9 TDI (PD) som du verkar inriktat dig på. Lycka till!



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka