Köpråd: Bil ca 50 000, enkel, säker, bra

Hej, Jag ska köpa min första bil nu och då jag inte har några större kunskaper fick jag tips om att fråga er 'proffs' här. Som topic säger vill jag lägga runt 50 000kr och jag vill ha en så snygg o prisvärd bil som möjligt med låga driftkostnader och försäkringkost. Jag har primärt kollat på Volvo C70, s40 och s60, vad säger ni om dessa modeller för-& nackdelar med de olika modellerna. Kom utöver detta gärna med egna förslag! Tack för hjälpen



Svar på inlägget: Köpråd: Bil ca 50 000, enkel, säker, bra



Välkommen till Garaget! Ja, Volvo är väl inte idealet om du nu bara ska ha en bil som fungerar bra och tar dig från A till B. C70 och S40 ska verkligen undvikas. Du skriver inget om den får dra 1,5 liter mil eller att du måste ha en kombi, automat osv... Jag skulle säga en lågmilad Toyota Corolla. Inte kul kanske men den gör sitt jobb och drar inte så mycket.


Vill du nå så absolut billigt som möjligt är nog en japanskt bil alternativet som nämnts, om du lämnar "snygg, prisvärd och rolig karaktär" bakom dig. Volvo hade jag undvikit om det är "prisvärd" du är ute efter, de må ha varit vettiga en gång i tiden men idag är de törstiga och förhållandevis dyra att driva och reparera. Det finns många märken som är mycket roligare och bättre utan att vara dyrare i drift. Som Dieselsmurfen skrev, desto fler krav och önskemål desto lättare borde det bli att ge ett mer specifikt svar!


Köp min V70... hehe


Som det har nämnts är kanske inte Volvo att föredra ifall man vill ha en bra och billig bil. Men landet vi lever i är "Volvokorrupt" och det är hyffsade priser på reservdelar! Angående Volvo C70 så finns det lite saker att se upp med. Bilarna är ju byggda på S70/V70 och delar mer eller mindre all teknik. Det du ska se upp med är de saker som inte är gemensamma med S70/V70. T.ex. dörrarna. De är längre och tyngre än de vanliga dörrarna och de är ofta nerhängda så att det är trögare att öppna/stänga dörren. Även elhissarna krånglar. De blir tröga med tiden och det är pilligt att åtgärda och reservdelar till elhissarna är dyrt, även på skroten eftersom det är eftertraktade delar. På modeller från andra halvan av -99 och framåt har motererna elektriskt gasspjäll som kan kosta åtskilliga tusenlappar att få bytt. Se till att detta är gjort om du ska köpa en sån! Tidiga -99or och -98or däremot har samma motor som 850 och de krånglar lite mindre. Mvh Christian


Kul att ni svarar såpass snabbt och tack för välkomnandet! Om ärligheten så har jag bott på annan ort i några år och därav inte skaffat körkort (även om jag snart fyller 24 och känner mig ganska ensam om att inte ha det i detta forum ) så bilen är primärt för att övningsköra. I min nuvarande situation har jag dessvärre bara automatväxlad bil att tillgå, så en manuell växellåda är ett måste. Därav min ringa erfarenhet har jag inga direkt prestanda krav; en lättstyrt bil, kombi/sedan spelar mindre roll, gärna en som dricker/strular lite, om detta nu går att få då det låter som en drömbil till detta pris Men jag hoppas ni förstår min tanke! Anledningen att jag spanade in C70 S40 S60 var att jag tycker att de ser riktigt trevliga ut för det priset samtidigt som man invaggats i nån - uppenbarligen falsk trygghet - om att de håller, är snåla och säkra. Ni får gärna komma med konkreta förslag!


Trevligt att du har den bilen själv och bra tips där med årsmodellerna. Tittade faktiskt på en -98 nu precis och det låter ju positivt att äldre bilar kan vara bättre på nåt! Är bilen något du rekommenderar utifrån mina preferenser och vad drar den milen? Hur är det egentligen med försäkring på bilar i denna prisklassen, skiljer det mycket beroende på märke?


Som sagt, Volvo finns det idag ingen anledning till att köpa. Argumenten från förr gäller inte på dagens modeller. Inte heller för de runt 50 000 kronor finns det så många argument till att köpa. Det finns bilar som är billigare att köpa/äga, mer driftsäkra och lika säkra eller säkrare. Men har du stark känsla för Volvo är det ändå inget direkt idiotköp. Men kolla på annat först, i Sverige är det lätt att dras med i traditionen om att man måste äga en silverfärgad V70... Ett exempel: Mazda 626 1998- Rätt billiga att köpa (men har ändå vettigt andrahandsvärde) och påstås vara billig att äga. Driftsäker som få och klassas som säkrare än Volvo av samma och senare årsmodell. De senaste årsmodellerna av 626 (runt 2000-2002) är riktigt vackra och ser nyare ut än de är. (Kavlitet och modern design gör att de kan förekomma som taxi i Sverige än idag, såg rätt nyligen en i bra skick trots troligtvis alla mil.) Hitta en välskött och sköt den vettigt, annars kan rosten bli ett problem. Skön förarplats. Bränslesnål som en betydligt mindre bil.


Ja ibland kan äldre bilar vara bättre! Dock så införde Volvo det elektroniska gasspjället för att sänka bensinförbrukningen och jag vet om jag ska vara ärlig inte om dem lyckades. Jag har några bekanta som kör C70, men ingen har den äldre motorn med vanligt gasspjäll. Så någon annan får svara på frågan ifall den sänkte förbrukningen. Min är inte snål med dagens mått mätt precis. Det är en T5 Automat och jag ligger strax över litern, kör hyffsat normalt, men jag är ingen trädkramare precis. Skulle tro att en manuell är bra mycket snålare. Automatlådan går fint, men den slirar mycket vilket inte gynnar bränsleförbrukningen precis. Bilen i sig vill jag rekommendera eftersom jag gillar formen starkt. En av Volvos klockrenaste modeller med det bästa från S70/V70 och en rund fin röv på det. Mvh


Okej. En Manuell. Men som nämnts ovan är Volvo inget alternativ om du nu inte måste ha en. De är törstiga, övervärderade och fel finns. Jag skulle nog slå till på en japanare. Lexus med V8:an eller Corolla med 1.3-liters maskinen. Din smak får väl styra lite. Stora motorstarka bilar har oftast automat. Så de går väl bort. Men en Golf GTi är ju en pigg jävel och hyfsat tillförlitlig. Beror lite på tidigare ägare. Sen kanske man kan överväga att köpa en fin Volvo 940 GL för runt 10-15 lappar. Bra bil som tål mycket och man lär sig en del på vägen så att säga... Att sladda runt lite på vintern är inte så dumt. Man får en känsla av vad som händer och det första året kan det hända mycket.






En nyare Ford Mondeo ska ju vara väldigt bra vad jag har hört iallafall! Vet inte riktigt vad den kan dra men under liten måste man väl komma med den? http://www.blocket.se/jonkoping/Ford_Mo . =6&w=3 -04a för 50k


Ford är ju byggd på exakt samma grund som Volvo men känns väldigt mycket billigare, skall TS köpa en Ford kan han lika gärna köpa en Volvo som är rejälare och bekvämare. Kan dock rekommendera dels Lexus, en IS200 dricker visserligen precis som Volvo mycket bensin men är en enormt driftsäker bil i övrigt och dessutom en spänstig bil att köra. Synd bara att inredningen i en lyxbil som Lexus IS200 skall påminna om en billig Corolla men det är kanske inget du reflekterar över? Det andra märket jag kan rekommendera är BMW, en 3-serie är välbyggd, driftsäker bensinsnål och billig i drift (Med undantag för att försäkringen är dyr för en del). Bägge märkena har tillsammans med Subaru Sverige´s nöjdaste bilägare och med få undantag ligger dem i topp i dels Bilprovningens statistik men även utländskt motsvarande statistik. Kort och gott två lyxiga kanonbilar, ta en titt!


kikat runt på Opel Vectra eller Astra? dret billiga och faktiskt ganska bra bilar, snåla som tusan ochså :p detta säger jag av egen erfarenhet , bytet till mercedes var inte det bästa ekonomiskt men den jag har går ganska billigt landsväg, lugn körning (0,69l) .. riktigt jävla skön bil ochså! E-class 99-02 !


Sjukt roligt att folk är såpass engagerade Verkar vara många bra tips! Synd att design och funktionalitet sällan går hand i hand dock.. Av de ni tipsade om måste jag ändå säga att IS200 och 626n verkar vara heta kandidater om det nu är bilar som passar mina preferenser men fortsätta gärna tipsa!


Jag går själv i Saab tankar just nu, inte för jag egentligen gillar saab, men de ligger lägre i pris än de är värda. Såg en Saab -05 som gått endast 9k, nyskick och 50tusen, inget ovanligt


Har redigerat texten om den lite. Jag har dock aldrig kört någon men provsuttit och läst om dem. Kolla görna Bilprovningens statistik om dem. mkt Snyggare än Mazda 6 är de allra sista 626orna.


Om du e ute efter en bil som e bilig i drift samt äga så tycker jag du ska satsa på en japanar som nämnts ovan.Honda civic e riktig bra bilar.snygga snabba biliga.Finns massor av styling delar för bilig peng.Dock så rostar dom en del som alla andra japanar.


Köp en merca E-klass så blir du nöjd 200 eller 230 är att rekommendera eftersom motorn har lite styrka samt någorlunda bränsleekonomi. Personligen skulle jag välja den eftersom komforten är överlägsen jämför med tex v40/s40, toyota osv. Reservdelar sägs vara dyrt till merca men det är billigt jämför med många audi-delar (värt att tänka på)


bestämt dig?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka