Köpråd "småbil"

Kommer eventuellt byta jobb och kommer då behöva en bil både i jobbet(stadskörning) och att pendla till jobbet(ca 3mil enkel resa) i. Vill ha en bil i golfklassen, någorlunda ny men inte över 6-70000 i pris. Låg förbrukning, funderingar kring diesel men med tanke på hur dieselpriset höjs hela tiden kanske man inte tjänar på det? Vill ha en skön bil att köra, inte en plåtlåda så hyundai, skoda, suzuki mm går bort. Skapligt med pulver pga pendlingen, iaf 120hk å uppåt. Hittills har jag kollat mest på Audi A3 1.8t/2.0TDI samt golf och seat ibiza med liknande motorer. Har ni tips på andra vettiga bilar, billiga att äga men ändå "goa" att köra och någorlunda säkra? /T



Svar på inlägget: Köpråd "småbil"



När jag var i behov av en småbil så letade jag igenom marknaden rätt noga, jag har nämligen alltid trivts bra med BMW och haft deras modeller som högt prioriterade val men deras minsta modell 1-serie tyckte jag dels var en större bil än jag tänkt mig och dels hade den (trots det...) för små utrymmen för mitt behov. Något annat märke var alltså aktuellt och jag letade länge utan en tanke på ett annat märke jag brukar trivas bra med; Mercedes. Efter att till slut provkört alla möjliga tråkiga (I mina ögon) modeller som Golf, Corolla och så vidare så provkörde jag mest för skojs skull en Mercedes A-klass. Det första intrycket var inte särskilt trevligt då jag körde direkt ut på en härligt kurvig väg, som bekant är "Vältklass" ingen bil som går som tåget genom kurvor och det exemplar jag lånat med enorma hjul monterade var riktigt obehaglig faktiskt. Men andra egenskaper fastnade, modellen är endast 3.5m lång men har trots det utrymmen som slår stora modeller som exempelvis Golf. A-klass har ett fäll och uttagbart baksäte dessutom, med detta bortmonterat fås ett utrymme som helt klart kan matcha Volvo V70. Väl uppe i fart var den både tystare och stabilare att köra än den stora (Och nyare) Nissan jag lånat för att ta mig till bilhandlaren även i farter som äventyrat körkortet på svensk motorväg och i bakhuvudet gnagde den beskrivning av A-klassens konstruktion jag läst: Modellen är byggd på en dubbel bottenplatta som väldigt effektivt tar upp krockvåldet. Modellen är därför lika säker som många stora bilmodeller och mycket mer säker än dåtida konkurrenter. En liten bil med lite effekt i blir aldrig tråkig att köra, men har du inte några högre krav på körglädje än så är en Mercedes A190 (125hk) ett vettigt och ekonomiskt val. Framför allt har den lite karaktär till skillnad från Golf, Corolla och allt vad dessa modeller kan heta.


Det här är nästan komiskt.. Jag valde medvetet att inte nämna vad vi har för bil i nuläget, "förstabilen" är nämligen en Mercedes E klass. Därav att de flesta andra bilar känns plåtiga och obekväma Mercafrälst till trots har jag hört en del negativa omdömen om tillförlitligheten på A-klassen. En bekant hade skåpbilen som är byggd på samma chassie som servicebil och hade mycket reparationer på den. Ios sa "alla" det om e-klassen också men den har hittills gått som tåget utan problem. Kör du en A190 idag? Hur mycket drar den i stan och på landsväg? Några fler nuvarande eller f d A-klassägare som har erfarenheter att dela med sig av?


Min A190 är såld sedan ganska exakt ett år tillbaka, jag tyckte om bilen som du ser ovan men skall erkänna att helt felfri var den inte. Jag hade dock oturen att de flesta fel jag upplevde kom snudd på en gång vilket självklart sänkte bilen lite i mina ögon, men det var inte därför jag sålde den utan på grund av min lokala MB-återförsäljares attityd då de dels vägrade erkänna sina misstag (Dem fick jag stå för) och dels hittade på alla möjliga lustiga förklaringar istället för att åtgärda den rost bilen hade. W168 är egentligen ganska enkelt uppbyggd, dock har den några svaga punkter. Ett par av dessa kan vara riktigt dyra att åtgärda, men är dem ok kostar bilen i övrigt lika mycket som konkurrenterna att underhålla. Kanske till och med billigare, många moderna bilar har kamrem och på små bilar med trånga motorutrymmen kan det vara riktigt dyrt att byta. A-klass har kamkedja! Dyra fel är dock trasig luftmassemätare, denna har en separat styrbox och går den sönder (Vilket den gjort på de flesta A-klass av i alla fall tidig årsmodell) kostar en ny 15.000:- och att renovera den trasiga boxen brukar landa på 7-8.000:- om reparation är möjlig vilket inte alltid är fallet. Detta borde dock vara ett ickeproblem idag, tidigare ägare bör ha tagit den smällen redan men för säkerhets skull ta reda på om den är utbytt mot den förbättrade varianten. I övrigt är det byte utav startmotor, generator och koppling som kan kosta en del eftersom detta kräver att motorn tas ur bilen. Som ett riktpris råkade jag ut för en trasig startmotor och generator samtidigt, och som inte det var nog hade Mercedes monterat drivremmen fel vilket gjort att denna slitits ut helt på kort tid så det krävdes även ett byte utav rem+alla remhjul. Det gick på 10.000:- inklusive delar och arbete, och det är dyrare än på en gammal Volvo men med småbils-mått faktiskt inte så svindlande dyrt jämfört med konkurrenterna. I övrigt är den som nämnts enkelt byggd och inte särskilt dyr i drift, den högsta förbrukningen jag mätte upp med min A190 var 1.1L/mil; Ren stadskörning och endast korta sträckor på en mil någonstans och dessutom med en trasig givare som gjorde bilen slö och tomgången lite lustig, i vanliga fall drack den 0.7-0.75L/mil blandad körning trots att jag är gasglad och trots att den i form av andrabil i princip aldrig kördes utanför Halmstad (Det vill säga inga längre sträckor). Landsvägskörning har jag aldrig mätt upp, men Mercedes anger strax under 0.6L/mil. En annan tråkig egenskap hos modellen är tyvärr det svaga rostskyddet, underredet verkar dock skonat precis som övriga Mercedes utan det är lack och skarvar som är svaga. W168 har baklucka och framskärmar utav plast: Dörrar, bakskärmar och motorhuv brukar dock börja bubbla i skarvarna... Men söker du på Golf finns det många fel på denna modell och inte ens Toyota är felfria, ingen konkurrent har dock A-klassens fördelar så därför tycker jag modellen är vettig trots att den har sina svagheter.


Hade en A140 -00 sommaren 2009. Var mycket nöjd med den men den hade inte automat vilket jag föredrar. Letar i nuläget själv efter en -01:a med automat som mina föräldrar ska ha då de börjar tröttna på Smart:en. Rq? Finns dessa med halvautomat eller skriver ovanligt många fel i sina annonser?


Det finns någon historia med halvautomat, jag har aldrig kört en sådan men vad jag förstått är en sådan växellåda lite speciell (Precis som motsvarande varianter hos andra tillverkare). Man borde nog provköra bilen rejält för att se om man kan leva med denna låda. Annat som kan vara bra att veta och glömdes ovan är att rent allmänt bör man leta efter en A-klass med facelift, från årsmodell 2001 och framåt. Gärna en A190 med mjukare fjädring och skivbromsar runt om, och gärna den 13cm förlängda varianten med bättre utrymmen om man känner att man behöver det. Fördelen med den sistnämnda är att längre axelavstånd också innebär ytterligare lite stabilare beteende!


Tack för all info! Det verkar som A klassen blivit lockande för mig om det blir aktuellt med en bil till. Antagligen satasar jag då på en A190 med automat 2001 å framåt. Läste på lite igår och hittade det du skriver om att den blivit bra mycket bättre efter 2001. Rosten får jag väl göra som med min förra bil, en E280 -98, lämna in till den lokala lackeraren med jämna mellanrum. Fördelen med att inte köpa en ny eller nästan ny är ju som du skriver att de flesta barnsjukdomar förhoppningsvis redan är åtgärdade av tidigare ägare Har eg nästan bestämt mig för antingen en A190 eller en Audi A3 1.8t då dessa var de som hamnade högst på listan när jag räknade ihop driftskostnad,försäkring, skatt och "rolighetsfaktorn". Låt det inte skrämma er övriga om ni har förslag på fler bilar, jag kan ha missat nåt guldkorn, så tipsa gärna om fler bilmodeller!


Nya bud! Efter provkörning hos lokala handlaren av en A170CDI -04 så har jag helt tappat intresset för en A klass. Plåtigt,bullrigt och svajigt Kändes mer som en skoda än en merca. Har gått åter till att kolla på en Audi A3 med antingen 1.9TDI-130hk eller 2.0TDI -140hk "Gamla" 1997-2002 A3 har farmor en som jag provkört och gillade skarpt trots att det är 1.6motorn i den(minsta). Har undrat förut varför audin är så dyr och mb så billig men det förstår jag nu efter provkörning. Ni som har A3 med TDI, köptips tack!


Tråkigt att modellen inte passade, det är svårt detta med smak men jag måste nämna att jag upplever tvärt om att A-klass är väldigt vuxen och välbyggd jämfört med andra bilar i sin storleksklass (3.5m). Inte ett dugg plåtkänsla men kanske lite väl plastig, och mycket tyst. Men detta var å andra sidan en diesel, var det kanske motorljud du mest reagerade på? A3 å andra sidan tycker jag inte riktigt känns som Audi, A4 och större har en helt annan kvalitétskänsla, utan att den mer är en Golf med fyra ringar i nosen. En bra bil är det dock, men är du intresserad av A3 kanske Golf är värd en titt med? Den finns om inget annat med ett lite större motorutbud i prisklassen med exempelvis V6 eller diesel och fyrhjulsdrift... Ett tredje (Andra numera om vi räknar väck W168) hade kanske varit BMW´s 3-serie Compact? Den har inga större utrymmen men jag ser några fördelar med den; -Mycket billig service och relativt billiga reparationer, konstruktionen med bakhjulsdrift och längsmonterad motor ger gott om plats och delarna är inte särskilt dyra samt att det finns inga "dyra punkter" som t.ex ett kamremsbyte. -Compact bygger på den större 3-serie och bland annat inredningen är hämtad därifrån, som bekant brukar större och dyrare bilar ofta ha lite bättre och mer gedigna lösningar och det tjänar Compact på. -Bakhjulsdrift har sina egenskaper, många menar att balans och styrning blir på en helt annan nivå till exempel. Jag kan uppleva den skillnaden mot konkurrenterna som ofta har hela drivlinan nertryck i motorrummet och därmed blir framtunga och understyrda. Sedan finns hela batteriet med japanska bilar, allt från Nissan Note till Corolla, Colt med flera. Fördelen med dessa är att dem generellt hör till det pålitligare och billigare modellerna att äga, nackdelen är att dem är fruktansvärt tråkiga och innovationslöst byggda. Där finns ingen karaktär eller inga genomtänka lösningar man stannar och uppskattar i dessa modeller, det är bara precis en bil som tar en mellan A till B och inte ett dugg mer. Jag hade personligen mycket hellre kört en Audi A3 än dessa även om A3 är dyrare i drift och har/verkar ha fler svaga punkter som kan svida i plånboken. Tysken är helt enkelt mycket mer bil och den tycker jag kan få kosta lite extra i värsta fall. Men det är ett gäng alternativ till som åtminstone är värda en tanke innan du går ut och köper dig en Audi.


3serie kompakt kanske är nåt att tänka på. Golf går lite bort även om jag vet att att det mesta är samma så känns Audin lite mer "rejäl" och trevlig inuti. En sak som är viktig för mig är att det är en bil som är billig i drift men ändå inte jättetråkig. Så V6 mm går bort även om det säkert vore skojigt.. Sen skiljer inte priserna så mycket mellan golf och audi med liknande motor å då blir det valet lätt. För att återgå till bmw så är bakhjulsdrift inget som skrämmer, snarare lockar. Ska kolla över dem också och se vad de har för dieselalternativ, vilka årsmod/kaross hade du tänkt?






Jag hade tänkt mig E46 Compact som kom 2001, men just det du var intresserad av diesel det hade jag tyvärr glömt. Det finns en 320d Compact men den såldes ej i Sverige och särskilt många exemplar har inte hittat hit... BMW är dock duktiga på att bygga motorer och både bensin och dieselalternativen är väldigt snåla, frågan är om du behöver och tjänar något på att köra en dieselbil efter skatten var fruktansvärt hög tidigare? Om vi uppskattar att du kommer köra 2000mil per år och det skiljer 4000:- i skatt så måste dieselbilen dra 1.5dl mindre per mil bara för att det skall gå jämt upp; Och glöm inte att dieseln stiger i pris och har redan gått om 95oktan i pris och troligtvis kommer det fortsätta stiga! Detsamma gäller självklart Audi med. A3 kan jag inte uttala mig om när det gäller förbrukning, men jag tror inte det skiljer 1.5dl/mil mellan 316i och 320d Compact åtminstone utan snarare en knapp deciliter. Om du kommer fram till att diesel inte är aktuellt är Compact värd att överväga igen, 316i är fullt tillräcklig men fruktansvärt snål medan 318ti (4cyl.) dricker något mer (Vi pratar om centiliter) men är klart piggare. Starkast är 325ti med rak sexa på 192hk, dock blir förbrukningen i stadstrafik uppskattningsvis 1L/mil och det kan jag tänka mig känns tokigt mycket för någon som funderar på en dieselbil?


Det blev annorlunda än jag tänkt. Det blir en A3 1.6 -98 som jag köper av en äldre släkting. Pedantskött och billig med låga mil och hon är enda ägaren så det får uppväga att det inte blir nåt räseråk. Tack för alla tips! Följdfråga apropå den inte alltför stora motorn, gör det skillnad effektmässigt att byta till en racekat?


Jag har svårt att tro att det blir en skillnad som du märker, däremot kan det eventuellt göra en liten skillnad på bilens respons och ljud!



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka