Köpråd: Saab 93

Hej, det börjar bli dags för en bil! Har kollat på Saab 93 98-02. Det verkar vara en bra bil Men är inte så insatt i modellerna och behöver veta vad de olika modellerna är. Aero är intressant, men har även sätt SE som har 180hk. Så kan ni vägleda mig lite i alla modeller av 9-3 så skulle jag bli glad... Tack på förhand // Mattias



Svar på inlägget: Köpråd: Saab 93



Läs detta först: http://forum.saabturboclub.com/viewtopi . p;t=157351 Mycket bra läsning. Enligt mig satsa på en aero, har mer utrusning, lite mer hästar och är inte så mycket dyrare.


Det finns egentligen två läger när det kommer till OG9-3. De som förespråkar en Aero, eftersom man får just en Aero då. Sen finns det de som tycker att man måste ha en T5-motor (den äldre motorn) eftersom den håller bättre. Enkelt uttryckt finns det tre motornivåer: 150, 175 och 205 (200) hk. Det finns som sagt gamla och nya konstruktioner där T5 är den äldre och T7 den nyare. T5-motorer heter B204X i 9-3 och T7:orna heter B205X (förutom Viggen som har en B235). Själv förespråkar jag Aero när det kommer till 9-3 av samma skäl som benilsson här ovanför. Mer utrustning, fler hästar och bra prisläge. Och de är per automatik nyast eftersom de Aero man vill ha byggdes 2001-2003.


Okej tack för hjälpen, nu vet jag lite mer, tips på styling till dem? har tänkt på toning, sänka, 17"fälgar och aero vinge..


Har själv haft en 9-3 SE 185hkr från 01. Akta dig för klena kopplingar, när du testkör; gasa på 2an till 90kmh och hoppa till 5an utan att dubbelkoppla. Skrapar det så köp inte. Akta dig för turbo-agg som sjunger på sista versen. Dyrt så att man kräks. Helst av allt ska den vara bytt. Hittar du ett välservat ex som gått relativt kort så är det en kanonbil. Peta i ett BSR-chip, 17 tummare och toning så är den riktigt trevlig.


Om du tänkt detta så välj en aero den har vingen, är lite sänkt och har 17"fälgar orginal. Sen tycker jag inte man behöver göra mer.


Rostiga hundben är ett mycket stort problem på 5dr som finns på de flesta 9-3. Finns det minsta rost/ rostbubblor i skarven i bakre hjulhuset så kan du räkna med att det är en massa rost under skarven. Börjar rosta innifrån så när man ser rosten utifrån så är det försent att bara pensla på ny färg. Rätt så mycket jobb för att fixa det, räkna med drygt 15000 kr för båda sidor om du vill ha det gjort på seriös firma. Kolla på vilken som helst 900 5dr så förstår du hur mycket det rostar, finns knappt någon som inte är sönderrostad. Rostar inte annars så farligt mycket. Annars så är det fina bilar men med lite dålig väghållning och trasig SID till färddatorn är standard. Ska tydligen vara dyrt att laga fjäderbenet om det är sönderrostat med.


Så köp en Coupé om du hittar en, slipper rostproblemet som nämndes ovan plus att du får en mycket snyggare bil


Ursäkta, men vad är Hundben?


Bilden lånad från den här tråden: http://forum.saabturboclub.com/viewtopi . p;t=315591






Okej, då vet jag! Tack så mycket


Klena växellådor... Jag brände iväg på 1:an med spinnande däck med min saab, kom iväg ca 2meter så tappa bilen all kraft. Jag fick ett hål i växellådan och en liten del av ett drev flög ur och slog ett hål på ca 10x10cm stor. Kopplingen brann upp i samma smäll, hade haft bilen i 3v då. Nu är lådan bytt, ny viggenkoppling och slutfaktura på 15000. Sen vet jag inte om de bara är og modellerna, men jag hade nog valt en annan modell som inte kommer ge dig samma problem som jag fått... Men i övrigt en riktigt härlig bil, snabb som fan, även om de bara e 200hk på min. Skön å sitta i, stort bagage å snygg... Lycka till


Måndags ex. Körde trimmat i 3 år med min 9-3. Hjulspinn mest hela tiden, det höll.


haha mycket möjligt Men jag har läst att 9-3 og modellerna har väldigt klena växellådor...


vilken är og modellen? blir nog en aero 98-02 ..


Att växellådor rent generellt inte gillar hjulspinn (särskilt på endast ett hjul) är ingen direkt nyhet, och att 900ng/9-3og med dess duktigt klena framvagn lätt spinner vid gaspådrag är också ganska enkelt att konstatera. Som spekulant på en begagnad SAAB bör man således kontrollera växellådan noga, har inte tidigare ägare varit försiktiga med bilen är det scenario "Krist" fann sig i med ett haveri inte osannolikt. SAAB sägs (Observera att jag skrev "sägs" och inte "har") dels ha klenare växellådor än många andra bilar och dels har den aktuella modellen lätt för hjulspinn, har din bil (Jag syftar på Mattss0n) hållit för "hjulspinn mest hela tiden" är det snarare den som är ovanligt stryktålig än att "Krist´s" och andra SAAB som rasat skulle ha varit måndagsexemplar. Kör man med huvudet håller det nog, men hur ofta körs en pigg turbobil som är billig i inköp och populär bland ungdomar med huvudet? Var uppmärksam på lådan kort sagt!


Hur stor är storleksskillnaden på Coupé och 4dörrars? Och vart finns det stylingdelar till dem?


Kupén är lika i båda modellerna, finns mycket saker till Saab på speedparts. Men en Saab ser bäst ut med orginaldelar enligt mig


stylingdelar finns ju men frågan är om det blir så himla mycket snyggare än Aero:s originalkjolpaket som redan är ruggigt snyggt! lite sänkning och tonade rutor så är den riktigt snygg enligt mig iaf:) Coupe:erna är ju betydligt snyggare än som min 5d men självklart är den ju inte lika praktiskt om man ofta har folk i baksätet! Lådorna håller så länge man har lite mekanisksympati:)


aa, har inte tänkt att styla något, bara undrade. som sagt, aero kjolarna e snygga! bara sänkning och tonade rutor!



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka