Köpråd: Familjebil

Efter 32 år av förnekelse (varav 11 år med körkort) har jag nu kommit till insikten att en bil måste inhandlas. Primärt är det utflyttartrenden i Stockholm tillsammans med en växande familj nu omfattandes av fyra personer som driver detta behov. Jag skulle således vilja ha lite vägledning och rådgivning gällande bilval. Följande egenskaper letar jag efter i den nya bilen:- Säker - Max 0.8 förbrukning blandad körning - Driftsäker (gärna så få besök till verkstaden som möjligt) - Rimliga servicekostnader - Bagaget bör rymma barnvagn + matkassar - Airbag ska kunna stängas av för passagerarstol fram - Vuxen min 180 cm bör kunna sitta bekvämt i baksätet - Automat - Helst inte senare än 2007 - Helst inte mer än 10 000 mil - Budget om max 160 000 kr Inga större krav på utrustningsnivån eller körglädjen. Bilen ska primärt användas för att frakta familjen från A till B på ett säkert sätt. Just nu ligger följande märken och modeller bra till:- BMW 3-serien Touring - Audi A4/A6 Avant - Volkswagen Passat - Volvo V70 Då jag är okunnig på området så går jag just nu mycket på andrahandsinformation såsom att Audi är dyra att drifta etc. Om någon kan förbarma sig över mig med lite tips så vore jag ytterst tacksam!Svar på inlägget: Köpråd: FamiljebilSpontant tänker jag Kia Ceed SW om körglädje och utstrålning inte är viktigt. God kvalitet och 7 års nybilsgaranti borgar för låga ägandekostnader. Exempel: http://www.blocket.se/stockholm/Kia_Cee . 11&w=1 Med automat: http://www.blocket.se/stockholm/Kia_Cee . amp;last=1 Sen kan jag ju tipsa om Ford Mondeo också, samma bottenplatta som Volvo V70, fast mkt bättre pris. Har själv en mondeo som jag kört ca 4000 mil nu på 1½ år och den har fungerat helt klockrent utan ett ända problem. Bra väghållning och man åker riktigt bekvämt i den. Köp en diesel. Exempel:http://www.blocket.se/alvsborg/Ford_Mon . 11&w=3


Jag tycker denna tråden är rätt intressant får jag erkänna, 3-serie, A4, A6, Passat och V70 är fem modeller jag har kört en hel del med, de fyra sista inom jobbet medan BMW är ett bilmärke jag har mycket god erfarenhet av privat. Audi A6 upplever jag att man kan stryka enkelt i förmån för lillebror, A4 är med sina 4.8m nästan lika stor och rymlig som A6 men modernare, smidigare och roligare att köra. V70 är en bra bil men Volvo är inte längre det ekonomiska val den en gång var, servicekostnaderna är dyrare än till många konkurrenter och de flesta modeller är törstiga. Skall du under 0.8L/mil blandad körning i denna prisklassen får du köra diesel med hög skatt, de D5 jag kört har legat kring den förbrukningen och det tycker jag är mycket för en diesel på "bara" 185hk. V70 DRIVe är snålare men dyrare än 160.000:- i inköp och duktigt klen med sina 109hk i tunga V70. V70 och A4 är i sig egentligen lite stora och otympliga om du inte mest kör längre sträckor, A4 är som sagt stor för sin klass men i fallet Volvo skulle du egentligen övervägt V50 med. Jag upplever personligen V50 som lite billig, och hade hellre kört en "riktig Volvo" i form av V70, men lillebror är ändå värd en titt. Passat har vi haft två stycken på jobbet, en bra bil på många vis. Jag kan särskilt rekommendera den större dieseln på 170hk med automatlådan DSG, mer motor än du egentligen behöver med dina krav men det är en trevlig kombination; Stark diesel och snabb dubbelkopplingslåda. Kan dock intyga att VW/Audi inte hör till de billigaste bilarna när det gäller service eller reparationer. Och skall man satsa på VAG, då är frågan om A4 inte är lite roligare än Passat att äga? BMW är ett märke jag är glad i, och en 318i (143hk) eller 320i (170hk) passar egentligen in på dina krav väldigt väl. Uppgiven förbrukning är 0.65L/mil (Bensin och automatlåda) och skatten ligger strax under 1100:-/år, BMW är även billiga i service och hör till de billigare bilarna att reparera i storleksklassen. Sedan har BMW de nöjdaste ägarna i Sverige tillsammans med Toyota och Subaru och hör generellt till de pålitligaste modellerna även om det finns någon modell och motor som utgör ett undantag. Jag hade funderat vidare på Audi A4 (1.8TFSI räcker) och BMW E91 Touring i din situation och jag hade lutat starkt åt BMW, den enda egentliga nackdelen jag ser med 3-serie är att baksätet är mindre än hos A4: Men ingen av dessa modeller är egentligen tänka för vuxna baksätespassagerare så det är frågan om trång eller trängre snarare. En BMW med ett större baksäte är 5-serie, då var vi tillbaka på en onödigt stor bil men baksätet sitter man gott i! 520i med 170hk dricker 0.7L/mil med automatlåda och skatten (Baserad på utsläpp) är således någon hundring högre än för 3-serie, samtidigt som 5-serie är lite mer avancerad vilket oundvikligen innebär att det finns mer som riskerar att gå sönder. Kanske värd en titt för att fundera på om den passar bättre än 3-serie? Lycka till med köpet!


Säger som Erick släng gärna en blick på Kia Ceed SW


Varför inte en Opel Vectra 06-08, en 06a 2.0t med få mil på mätaren får du för ~75000-80000 SKR, en 08a med få mil på mätaren går att få för 100000 SKR, billig att äga, OK driftkostnader, bättre lastutrymme än v70 och bra komfort. Visst är andrahandsvärdet sämre men du får mkt bil för pengarna.


Min tanke går till Opel Vectra eller VW Passat.


Skulle vilja börja med att tacka för alla svar, visste att jag kommit rätt. Tycker att rekommendationerna gällande både Ford och Kia är intressanta. När jag drog det via den bilkunnigaste i min umgängeskrets så hävdade han att både KIA och Ford lätt attackeras av rost, skitsnack? Själv har jag svårt avgöra varför bil A skulle lättare ha problem än bil B. Gissningsvis skillnad i ytbehandling/material? Nu aningen off-topic men ändock:Är det någon som har erfarenhet av biogasbilar? Hittade en Passat -09, ~ 5500 mil, som gick på gas och bensin blandat. Måste säga att de årsmodellen, de låga milen i kombination med andra subventioner lockar (gratis boendeparkering 450kr/mån, ingen trängselavgift, 200 kr/år i skatt).


Hur KIA är med rost låter jag vara osagt då jag inte själv ägt någon, men min Mondeo har jag inte hittat något på ännu. Nu är ju den iofs bara 1½ år gammal, men ändå. Största nackdelen med gasbilar är räckvidden, du kommer sällan mer än typ 35 mil på full tank gas, men det finns ju en bensintank också oftast Och kör du mestadels inom stan och korta avstånd så visst, tanka ofta men det kanske gärna vägs upp av besparingarna som boendeparkering och trängselavgift. Passat är också en bra bil, inget snack om det.


Kia har lite problem med rost på två ställen, precis framför bakhjulen och på bakluckan. Just bakluckan tror jag mest att vanliga cee'den har mer problem än kombin. Bakdörrar/skärmar hänger ihop med grus och skit som sprutar upp från framhjulen, kallas populärt blästringsskador. Det avhjälps genom nya stänkskydd som byts på garantin och det är gjort i de flesta fall. Förutsatt att man kör med godkända fälg- och däckdimensioner så lackas det även om på garantin. Annars har jag inte märkt eller hört om några rostproblem. Edit: Självklart tas ju även rost på bakluckan hand om på garantin.


Kolla de lite nyare Opel Vectra, gärna OPC Tror för övrigt det är svårt att hitta en bil i storleken du är ute efter som drar 0,8 blandad körning.


hadde nog kikat på denna, även stora servicen gjord nyligen http://www.blocket.se/goteborg/Audi_A6_ . 16&w=3


Hade nog tagit bmw av dem faktiskt, bränslesnåla samt kamkedja , såg nu att a4 1,8tfsi hade kamkedja också så jag personligen hade kollat på någon av dem två


Saab. Komfortabel, säker som få och påstås vara ett tryggt köp trots läget. Mer bil för pengarna får man inte och dessutom kryllar det av dem.


Är man längre än 150cm sitter man inte bekvämt i baksätet på en BMW 3-serie. Inget ont om märket i sig men det finns få andra som utnyttjar utrymmet så dåligt som BMW.


Jag håller med om att BMW inte prioriterar maximala utrymmen högst, men tycker 150cm är alldeles för lite. Jag är cirka 175cm lång och sitter bekvämt i baksätet på nyare 3-serie (E36, E46) och även E91 som är klart större än dessa. Visst, med tre personer blir det trångt oavsett och man skall nog inte vara mycket längre än 175cm för att benen skall få plats (Eller huvudet i en sedan med mer sluttande taklinje) men upp till denna längd sitter man helt ok.


Jo, jag kanske överdrev lite. Nu skiljer sig utrymmet kanske inte så mycket mellan en 3-serie och 5-serie men som familjebil hade jag helt klart valt den sistnämnda. Fast då är väl å andra sidan budgeten i lägsta laget. Personligen hade jag kollat in Mercedes E-klass. Finns ett antal lågmilare på Blocket om man ruckar lite på ts krav om årsmodell:http://www.blocket.se/goteborg/Mercedes . amp;last=1


http://www.blocket.se/uppsala/Ford_mond . 6.htm?ma=1


Toyota Avensis är driftsäkra, billiga i drift, säkra, rymliga (bättre/mera lätttillgängligt baksäte än i V70) och funktionella. Är väldigt sällan något problem med dom, kört som TAXI i 38000mil utan några nämnvärda bekymmer förutom en krånglande bränsleregulator på en Diesel, det är ändå inget alternativ för er då dieseln inte fanns med automat på de årsmodeller som är aktuella för er, rekommenderar varmt en bensinare, kamkedja, smygtyst gång och finns med skottsäker välväxlande (utan gummisnoddseffekt) automatlåda. V70 vill vara mera premium än Toya så den blir dyrare att äga pga servicekostnader och även högre förbrukning men är även den ett säkert val med mycket hög driftsäkerhet och bra utrymmen.


Går inte stänga av airbag på passagerarstolen på Vectra väl?


Ingen aning, det får du kolla upp då. Man tycker ju att det på såpass moderna bilar borde vara en självklarhetKöpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka