Köpråd: Kombi 200tkr (nyare eller äldre? få eller många mil?)

Blivande familjefar som ska köpa kombi. Har prel. satt budgeten till 200 tkr, vilket jag anser bör ge mig en hyfsad bil. Har inga ambitioner på något super duper men vill vara nöjd när jag kör. ABSOLUT KRAV: Automat FÖREDRAR: Backsensor, Tyst kupé, Någorlunda pigg motor Kör en 10 år gammal Polo idag. Jag bor i Sthlm (närförort). Vi pendlar båda kommunalt och bilen står mest i veckorna. Har hela familjen i Sthlm varför det blir få långresor. Jag räknar med att köra 500-1000 mil per år, där majoriteten av körningarna blir 0-2 mil långa. Jag räknar med att äga bilen i ca 7 år (dvs över småbarnsåren). Under dessa 7 år kommer jag att köra cirka 5 tusen mil. Fråga 1: Nyare "vanlig" bil eller äldre "premiumbil" Vad ska jag satsa på? Är det typ Toyota Avensis, VW Passat o.dyl av årsmodell 2009-2010 eller ska jag satsa på en 5-serie, A6, E-klass (eller 3-serie, A4, C-klass) av årsmodell 2006-2007. Vad gör mig lyckligast? Såklart trevligare att köra en premiumbil, men samtidigt är det väl roligare att köra en nyare modell. Fråga 2: Få mil eller många mil? Eftersom jag endast kommer att köra 5 000 mil så funderar jag på att köpa en bil som gått cirka 8000-13000 mil (från bilfirma). Visst fasen ska en välskött bil klara milen 10.000-18.000 utan större problem. Förutom kamremsbyte. Genom att köpa en bil som gått längre kommer jag ner 50-100tkr i pris vilket gör att jag kan skaffa en fetare bil. Alternativet är att köpa en bil som gått 3.000-5.000 mil, men då får jag ju en klenare bil. Ge mig feedback snälla. Annars vet jag ö.h.t. inte vart jag ska börja leta.



Svar på inlägget: Köpråd: Kombi 200tkr (nyare eller äldre? få eller många mil?)



Det är mycket ett individuellt val, jag hade personligen aldrig tvekat över att välja en "premiumbil" istället för en tråkig svensson-bil men alla gör förmodligen inte samma val. En 2år äldre "premiumbil" har dessutom generellt markant mer av utrustning och lyx och det måste väl vara roligare än att ha en lite nyare årsmodell: Något som endast spelar roll på pappret? Som ett första tips hade jag nämnt BMW 5-serie E61, en modell som närmat sig tillverkarens värsting 7-serie i komfort, utrustning och ljudnivå men fortfarande är en mycket rolig vagn att ta en omväg längs en kurvig väg med.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka