Köpråd: Dieselkombi med många mil

Sitter här och spanar på dieselbilar av årsmodellerna 08 och framåt som har gått långt, typ 25000 mil och uppåt? Är det värt att köpa en sån bil eller är dom slut? Bilarna jag tittar på är Saab 9-5, volvo V70, BMW 5 serien och Mercedes.



Svar på inlägget: Köpråd: Dieselkombi med många mil



Mercedes dieslar ska vara mer eller mindre odödliga har jag hört. Så jag skulle satsat på en mercedes eklass. Har dock aldrig ägt någon själv utan bara vad jag har läst.


http://www.blocket.se/varmland/Opel_Vec . =7&w=1 Dessa går ju rätt långt, å bra pris på såna som gått 20k mil


46k mil på en automatare är inte okej!


Då det är samma dieselmotor i Opeln som Saab så skulle jag hellre köpa en Saab.


Jag hade nog hellre satsa på en mercedes eftersom taxifirmor kör på dessa och är känd för att gå länge. Men är det inte bättre att köpa en bil som gått lite mindre och är ett par år äldre?


En lång körsträcka på en kort tid sliter mindre på bilen än en kort körsträcka under en lång tid enligt min erfarenhet, och då är defekter som till exempel stenskott borträknade. Tvärt om kan den första kategorin bilar vara värre på den punkten som ett exempel, en bil som rullar långa sträckor på motor/landsväg råkar oftast ut för fler stenskott än en bil som använts som andrabil med korta körsträckor och det tillsammans med att mer mil ger mer stenskott är förmodligen anledningen till att många nyare pendlarbilar kan vara ordentligt blästrade framtill. Sedan finns det fler liknande exempel kring utseendet men det viktiga i en bil; Motor, drivlina och chassi mår bättre av att bilen får rulla en lång sträcka medan komponenterna i bilen fortfarande är "nya" och fräscha istället för tvärt om. Min far har en ett par år gammal 5-serie som redan börjar närma sig 17.000mil eftersom han kör väldigt mycket, den bilen känns som ny bortsett från att fronten blivit just lite lätt blästrad i nederkant runt dimljusen. Han har även haft BMW´s som rullat drygt det dubbla utan att kännas ofräscha så visst kan en bil med hög mätarställning vara ett bra köp och en pålitlig bil! Särskilt med tanke på att hög mätarställning brukar göra en bil billig och svårsåld eftersom många verkar tro att en bil faller i bitar när dom slår över till 20.000mil. Det är köparens marknad!


En modern diesel klarar ca 50-70 tmil utan att öppnas. Det beror helt på hur de är körda! En automatlåda lägger av vid ca 40-45 tmil. En landsortstaxi klarar mer. Saab är jag tveksam till. BMW har jag ingen aning om. Mercedes rullar på men dras tyvärr med en del andra problem. En enkel forumula är att ju större maskin med desto lägre effekt: Håller bättre. Jag hade nog satsat på en V70 eller kanske en passat? Du ska inte köpa en bil som är chippad. När du ska prova en bil så glöd inte utan starta direkt! Den ska gå igång på momangen! När du väl hittat rätt släde så gör mig en tjänst: Starta inte på vintern och dra iväg som en biltjuv. Låt den bli lite varm och låt den gärna gå på tomgång några sekunder innan ungarna slungas iväg till skolan! En diesel av nyare modell är mycket snål med soppan och även mycket snål med värmen. Många bilar har en dieselvärmare som värmer upp motorn utan att du märker det. Fungerar inte den har du ingen värme i drömåket vintertid... Kolla därför att tempmätaren stiger och bilen ger värme! En strulande dieselvärmare kan kosta fläsk. Av ovan orsak köper du inte en importbil.


Just om motorn blir varm är inte helt enkelt att kontrollera på moderna bilar då många saknar en mätare för motortemperaturen. BMW 5-serie till exempel, i just det fallet går det dock att kontrollera genom att öppna en dold meny i färddatorn och på så vis kan man se exakt temperatur i realtid: En beskrivning på hur man går tillväga finns på BMW-forumet Autopower.se om du är intresserad. Hur det sedan ser ut med vilka modeller som har en mätare och om dom modeller som saknar en sådan har en dold funktion istället det vet jag inte tyvärr, men eftersom du var intresserad av en femma tänkte jag att ovanstående var väsentligt. Sedan angående automatlåda, en sådan går inte alltid ihop med en vridstark dieselmotor om tidigare ägare kört hårt, trimmat bilen eller dragit mycket släp utan momentomvandlaren kan ta skada. Det ser du på om varvräknaren pendlar i varv medan du kör i konstant fart, och det innebär inte automatiskt ett haveri utan det brukar hålla om man inte orsakar mer skada: Men det orsakar däremot ofta ryck och ojämn gång i konstant fart och självklart vill man inte ha en defekt bil?


Pratar vi BMW även nu? Är det så dåliga? Om varvräknaren pendlar och dessutom motorn gör det på en automat skulle jag springa fort och långt från den bilen. Men visst: En bil med dragkrok och om säljaren har en stor husvagn hemma på gården... Nja...






Nej för h*lvete inte en opel diesel. Hade två vectror på jobbet förut, har aldrig varit med om bilar som har gått sönder så ofta och kostat så mycket pengar, eller jo föresten, dom två Opel insignia som dom byttes till. Dom är värre.


Nej inte BMW specifikt även om dom också kan drabbas förstås, det gäller nog för alla automatlådor och speciellt för dieselmotorer med ett högt vridmoment. Att lådan kan bli dålig, momentomvandlaren sliten och att lådan i värsta fall vill lägga i och ur lockup konstant i vissa lägen är väl inga okända problem med en automat? Jag har fått bilden att BMW rent generellt har väldigt tåliga växellådor, med ett undantag för den så kallade GM-automatlådan runt milleniumskiftet som kan sitta i bland annat 330d E46, 530d E39 och X5 3.0d E53. Den bör man nog vara försiktig med, och starkt överväga en manuell bil istället om man har någon form av krävande körning, men andra modeller verkar hålla ordentligt.


Personligen hade ja satsar påben e klass. Vi hade en gammal taxi som rullat 90k med orginal atomat låda och den visa inga täcken på att vilja ge upp. Dt va för övrigt en 220cdi.


Hur är det med Saabar? Fått ett erbjudande om en 9-5a diesel som rullat 17000 mil, hur är dom som pendlarbilar?


Ingen som har nån erfarenhet av 9-5orna? Skulle behöva få råd ganska snabbt.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka