Köpråd mercedes eller bmw

hej jag har lite frågor då jag sökt som en galning på internet och har inte fått ut all info jag vill veta om dessa bilar. det gäller mercedes s500 årsm 99-01 därnånstans, jag läste att det brukar vara elfel på dessa och att det är dyrt å laga å underhålla dem? men vad är det vanliga som brukar gå sönder på elen? och hur är det med resten på dessa bilar håller de bra? jag har varit inne på att köpa en sådan länge men har avstått pga för lite vetskap om elfelen osv? dem andra två bilarna är bmw 540 98-02 och bmw 740 säg 95-99, det jag undrar är såklart vad de vanliga felen på dem är elfel oxå och om motorn och lådan (automat) och manuell undrar om båda, typ om de är så hållbara så man kan burna med dem bara ett exempel (inget jag ska göra) ni som ägt dessa eller vet mycket om dem snälla uppdatera min kundskap! tackar



Svar på inlägget: Köpråd mercedes eller bmw



skulle kört på bmwn, Sklassen kan bli dyr om du har otur och hittar fel ex.


Det är egentligen en enkel jämförelse, S-klass tillhör flaggskeppen och sådana tenderar att vara extremt avancerade vilket kan resultera i höga verkstadsnotor när dom blir äldre. Om man inte kan och orkar göra jobbet själv förstås. En BMW 5-serie (I stil med 540i) är inte BMW´s flaggskepp utan mer beprövat och markant billigare i drift, och nu till tvisten: Även om 7-serie E38 var BMW´s flaggskepp kom det 1994 och är inte alls lika avancerad som en Mercedes W220 utan E38 har mindre elektronik och annat som kan krångla än Mercedes. Ersättaren till E38, kallad E65, är mer rätt att jämföra med en W220, men den modellen finns bara med automatlåda som kuriosa. Både BMW och Mercedes bygger generellt överdimensionerade komponenter, varken motor eller drivlina brukar vara saker man behöver oroa sig över som ägare till någon av dem märkena, men BMW hade en dålig automatlåda första halvan av 90-talet som bland annat satt i 740i E38 till och med 1997 och 750i till och med 2002. Det är dock inget som du kan "busköra sönder", lådan är rejält byggd på den fronten, utan det sitter däremot små kulor utav plast som styr lådans funktion. Dessa nöts ner med åldern och lådans funktion påverkas, kort och gott köper du en sådan BMW rasar inte lådan av att du buskör: Men har du kvar bilen tillräckligt länge finns risken att problemet uppkommer på grund av åldern/miltalet. Och det handlar inte om att växellådan rasar när det här problemet uppkommer, utan "bara" att den slutar fungera som den skall. Det går att laga växellådan, även själv om man är händig och guider för detta finns, men ett verkstadsbesök blir dyrt och att montera en ny utbyteslåda är ett vanligt alternativ. Detta var ett problem på E34/E32 det vill säga föregångarna till dom modeller du är intresserad av, men lådan fanns kvar ett tag efter dessa även om den då var förstärkt på E38/E39. Det du behöver veta om BMW 5-serie E39 och 7-serie E38 finns dock sammanfattat i en begagnatguide på märkessidan www.autopower.se. Lycka till!


Kör på S-klassen. 5-serien är flitigt förekommande på bilprovningens statistik över bilar med flest modellrelaterade fel och 7-serien kostar multum att underhålla. Samtidigt både ser och känns den sistnämnda mer omodern ut än den S-klass du kollar på.


Du får gärna svara på: 1. Vilka belägg du har för att en markant mer avancerad Mercedes S-klass skulle vara billigare i underhåll än en BMW 7-serie E38. Och varför en BMW 7-serie E65 skulle vara dyrare i underhåll än den motsvarande Mercedes S-klass W220. 2. Varför du fått för dig att BMW 5-serie har mycket modellrelaterade fel när modellen i bilprovningens statistik ligger bra till? Som ett exempel, av 10år gamla bilar hamnade BMW 5-serie E39 på plats 47 med 14.2% modellrelaterade fel medan motsvarande Mercedes E-klass W210 hamnade på plats 95 med 21.1% och Volvo S80 hamnade på plats 123 med 25% modellrelaterade fel. Då bör man dessutom lägga märke till följande: Den genomsnittliga mätarställningen på dom testade bilarna var 17346mil för BMW E39 och 15168mil för Mercedes W210. BMW har alltså klarat sig bättre än Mercedes trots att dom testade BMW 5-serie i genomsnitt hade gått längre. Det gör 5-serie E39 till den bästa bilen i Bilprovningens statistik i den klassen, den enda premiumbilen i E-segmentent som ligger högre upp är BMW M5 E39 på plats 38 med 12.4%. Vilket stämmer bra överens med 5-serie E39 som har mätt upp den högsta andelen nöjda ägare en bilmodell någonsin haft, 96% gav sin bil högsta betyg.


1. Årsmodell 2007 blir femte sämst: http://goo.gl/E9Zqm 2. Årsmodell 96-03 kniper plats 148 och 178 med 27,7 respektive 31,9% modellrelaterade fel:http://goo.gl/JeSzi 3. Årsmodell 96-03 tar plats 167 och 199:http://goo.gl/0EYcB 4. Årsmodell 03 tar hem plats 158, 162 och 189 (av 202): http://goo.gl/JeSzi Detta medan S-klass av aktuell årsmodell har plats 19 (BMW 7-serie har 34), http://goo.gl/0EYcB , i äldre bilar av samma generation hade S-klass plats 51 medan 7-serien plats 90: http://goo.gl/JeSzi Jag har aldrig påstått att S-klass skulle vara billigare i underhåll, av statistik och erfarenhet har jag dock förtroende för att S-klassen stöter på färre problem. Både 7-serien och S-klass är premiumbilar och kommer därför att kosta mer än "vanliga" bilar när de väl besöker verkstaden, men jag tycker som sagt att 7-serien både ser ut och känns mer omodern än den (för ts) aktuella S-klassen, det tillsammans med Bilprovningens statistik talar för mig om fler verkstadsbesök vilket i längden blir en märkbar kostnad.


Finns rätt mycket att skriva om 5hp30 lådan. Fast det räcker med att säga följande:Ställ bilen plant, lägg i neutralen och släpp bromsen. Om bilen vill driva åt något håll så köp inte bilen. Annars är just E38 7 serien fruktansvärt trevliga bilar. Sen tycker jag personligen att E38 är den snyggaste modellen som Bmw någonsin har tillverkat. Se dock till att köpa en 99-frammåt då dessa är sk "Faceliftade" och endel typfel är åtgärdade på dessa. Sen är det kanon att folk "tror" att dom är svindyra i underhåll då detta pressar ner priset ordentligt på dessa bilar. Själva sanningen är att dom inte alls är spec dyra i underhåll. Iaf inte för en van mekaniker som vet hur man söker på Google. Tändkontakten är dock ett vanligt fel som ger en jävla massa skumma elfel i bilen. Kostar ca 800kr att fixa. Sen är ventilkåpspackningarna och insugsmembranet en vanligt problem i 740 modellerna. Ger kass tomgång och ryckig gång pga olja i tändstifts brunnarna. Katalysatorerna är också ett vanligt problem. När dessa blir dåliga så sätts dom igen och motorn kan inte arbeta optimalt. Vissa stryps vid 4000rpm och andra känns helt orkeslösa. Kontrollera även tanken då denna är i plåt och rostar ofta, spec på svensksålda exemplar. Sen är det viktigt med fräsha batterier. Dåliga batterier kan ge mycket konstiga elfel. Det enda som stoppar mig personligen från att köpa en E38 är skyhög försäkring, annars hade jag ägt en för länge sen.


Och vad har årsmodell 2007 att göra i det här tråden? Du skrev att BMW 5-serie låg i botten utan att varken nämna eller antyda att samma modell också låg bäst till i sin klass enligt exakt samma statistik. Du påstod A, jag försökte motbevisa A men rent generellt sitter SBP´s statistik som så mycket annan statistik på brister. Vad tror du ovanstående varierande resultat beror på, att framvagn, bakvagn, lampor, rostskydd och diverse annat som Bilprovningen kontrollerar helt plötsligt blir markant mycket sämre bara för att man monterar en dieselmotor under huven eller kan det vara som så att bilarna sköts olika? Att en 5-serie eller E-klass diesel med en genomsnittlig körsträcka på över 30.000mil kanske ofta är en taxi vars förare skiter i bilen och där bolaget bara reparerar "måsten" medan bensinbilen är en familjebil med en BMW-entusiast till ägare? Eller du tror att det är en slump att dieselbilar med höga mätarställningar ligger i botten medan sport och/eller entusiastbilar med låga mätarställningar ligger i toppen? Den statistiken säger väldigt lite om vilka bilar som håller ihop bäst, som mest kan man använda den till att kolla vilka svagheter just den modellen man själv är intresserad av har. För med din logik skulle Sverige´s vettigaste bilval vara en Porsche Boxster; den har minst modellrelaterade fel, borde därmed vara mer sällan på verkstaden och därmed billigast i drift eller hur? Att sedan Porsche Boxster har flera svaga punkter (kassa växellänkage, oljeläckage och ett motorproblem som är svårt att upptäcka och som riskerar att orsaka ett totalhaveri till exempel) det syns inte i Bilprovningens statistik trots att en del av dem kostar som ett radhus att reparera. Bilprovningen struntar nämligen fullständigt i allt som inte rör trafiksäkerheten. Att med ovanstående statistik jämföra bilar som har gått i snitt 13.000mil med bilar som gått i snitt 32.000mil och med det som grund dra slutsatser som "BMW 5-serie är en sämre bil" hänger inte ihop i mina ögon inte när annan mer neutral statistik pekar på att 5-serie är en väldigt bra bil. Men med dina egna argument är Mercedes E-klass en ännu sämre bil och därmed ett ännu sämre köp, jag skall komma ihåg det i en köprådstråd där E-klass är aktuell...


Jag skrev från början att 5-serien var flitigt förekommande i statistiken över sämsta bilar, årsmodell 07 tog jag med för att visa att det inte endast gällde en specifik generation. Personligen tycker jag inte heller att resultaten är särskilt varierade, 5 (och 3)-serien pekas ofta ut som modeller med många modellrelaterade fel och just modellrelaterade fel i den mängden (var tredje testad bil) tror jag knappast beror på dålig skötsel. I så fall är modellen överkänslig och passar knappast in under definitionen driftsäker. För att än en gång dra upp årsmodell 2007 så var 5-serie kombidiesel femte sämst, här gäller det en bil köpt i en tid då alla skulle ha diesel och en modell (kombi) populär hos familjer mer så än taxichaufförer. Jag tvivlar inte en sekund på att långmilarna även av de äldre generationerna hade en frisk blandning av ägare, särskilt med tanke på att BMW som taxi ändå måste anses ganska ovanligt. Som du antyder så är statistik dock aldrig någon absolut sanning, Bilprovningens statistik ser jag dock som en bra fingervisning. Det är knappast en slump om nära på 32% av en modell lider av modellrelaterade fel, lika lite är det någonting jag skulle sopa under mattan med förklaringen att bilarna var dåligt skötta. Om så var fallet skulle det fortfarande vara ett stort varningstecken för att köpa en begagnad BMW eftersom ägarna uppenbarligen inte bryr sig om sina bilar. Men vad är en "mer neutral statistik" undrar jag då: Uppgifter från BMW själva? Förstahandserfarenheter från köpare som sällan vill erkänna om de stött på problem med sina dyra bilar? Tester från när bilarna var nya? Jag tror inte att Bilprovningen vinklar sin statistik åt något märke, det låter mer som önsketänkande.


okej men alltså hur är det med reservdelar? känns kanon att ni verkar kunna dessa bilar jag gillar alla 3 bilarna men mercedes s500 har ju goast utrustning, undrar dock liksom om ngn som ägt någon av dessa bilar som vet hur mycket dem lagt ut. jag såg en mercedes s500 för 55-65 tusen och har gått 12.000 mil känns skumt om det blir fel på dessa bilar men vad vet jag liksom? vågar man eller åker man på nitlott av å köpa mercedes? kollade upp att bmw accelerear typ 1 hundradel snabbare än bmw:n det är ju med skumt när merca har mer häst å vrid? tackar för svar hittills






bmw 7er och MB S-klasse är hyffsat likvärdiga bilar men jag tycker mercedes har rätt ful inredning så det fick bli en BMW för mig ;p . om du nu skulle välja en 7-serie så rekommenderar jag årsmodell 99-01 av E38an. de har modernare teknik och klarar sig bättre från småfel än de tidigare (och billigare) modellerna. 540 kommer inte upp i samma komfortnivå som typ 740 eller S500, så det går kanske inte riktigt att jämföra 5-serien med de andra.. sen är ju service och historiken superviktig på stora lyxbilar, om du inte vill att pengarna ska flyga iväg på små skitsaker som tidigare ägare struntat i :-) zum glück


jo fast nu ska jag inte ha mb modellen utan 99-01 på mercan


Jag tänkte bara svara på ämnet som varit uppe, även om jag förstår att det inte är av intresse för dig trådskaparen. Anledningen till att det tagit lite tid är att jag ville fråga bilprovningen själva om statistiken, men deras kundtjänst har knappast nattjour! Och med facit i hand, dom i kundtjänsten hade inte någon vidare koll på sin egen statistik heller för den delen. När det står att en modell har exempelvis 33% modellrelaterade fel skall inte det tolkas som att "var tredje bil har fått en anmärkning på grund av modellrelaterade fel", utan att 33% av dom bilarna som fått en anmärkning har fått så på grund av modellrelaterade fel. Jag tar ett exempel, och anonymiserar bilarna för att inte väcka några diskussioner om specifika bilmärken: Bil A och bil B. Bil A: 33% modellrelaterade fel, 106 testade bilar med en genomsnittlig mätarställning på 16.700mil. Bil B: 14% modellrelaterade fel, 405 testade bilar med en genomsnittlig mätarställning på 8.900mil. I exemplet antar jag också att i exempel A har 30 bilar fått en anmärkning och i exempel B har 200 bilar fått en anmärkning. Resultatet blir alltså: Bil A: 10 (33% av 30) bilar har fått en modellrelaterad anmärkning, alltså cirka 10% av dom testade bilarna. Bil B: 28 (14% av 200) bilar har fått en modellrelaterad anmärkning, vilket blir cirka 7% av dom testade bilarna. Masquerade antog att desto fler modellrelaterade anmärkningar desto oftare behöver bilen besöka verkstaden och desto dyrare blir den i drift. I praktiken är det inte nödvändigtvis så, som exemplet visar är skillnaden mellan modellen "Bil A" och "Bil B" bara 3% i praktiken trots att den är 19% om man tänker som Masquerade gör. ****************************************************************************************** Sedan finns det mer saker att ta hänsyn till, nämligen vad dom anmärker på. Här var det faktiskt kanon att BMW 5-serie 2007 kom upp, för den är ett bra exempel. Modellen har problem med framvagnen, det är spindel och styrleder som står för i princip alla dessa anmärkningar på den modellen. Det är dock ett relativt billigt fel att åtgärda, 1000-1500:- per sida. En annan modell kanske har färre modellrelaterade fel, och färre faktiska fel enligt mitt räkneexempel ovan, men dom fel som uppkommer är dyrare att åtgärda. Som till exempel en bil med luftfjädring, krånglar denna är det inget billigt eller enkelt att laga. Det vill säga trots att modellen klarar sig bättre i Bilprovningens statistik kan den bli betydligt dyrare att äga i praktiken. ****************************************************************************************** Det var därför jag reagerade på vad Masquerade skrev, den informationen han påstod sig läsa ut ur Bilprovningens statistik behöver inte betyda att BMW varken är mindre pålitlig eller blir dyrare i drift än någon annan och därmed tycker jag inte man kan dra dom slutsatserna han gjorde. Nu vet vi tyvärr inte hur det faktiskt står till, för vi har inte alla siffror för respektive modell utan i mitt exempel ovan räknade jag med påhittade siffror. Det var detta jag syftade på tidigare, jag har aldrig påstått att statistiken är vinklad åt något håll utan jag har tvärt om hävdat den raka motsatsen: Att det är rådata som det är upp till läsaren att tolka, och vi var inte överens om hur man gör så. Nu hoppas jag bara att ovanstående är av intresse för någon.


Jag applåderar dig för engagemanget som gav mer insikt i statistiken. Jag hakar dock upp mig på meningen "...behöver inte betyda att BMW varken är mindre pålitlig eller dyrare i drift...": Om statistiken listar bilarna efter antal modellrelaterade fel (på bilar med anmärkning) så innebär det fortfarande att risken är större att stöta på problem med sin 5-serie än en bil som ligger bättre till i statistiken. Detta eftersom ett större antal bilar fick anmärkning inte på grund av t.ex. dålig skötsel, utan på grund av (som namnet antyder) fel specifika för modellen. Arbetar man med statistik så vet man dessutom att ett resultat går att avgöra ganska tidigt i mätningen, därför spelar det inte heller så stor roll om antalet bilar med anmärkning är 100 för bil A eller 200 för bil B. Jag kan dock hålla med om att statistiken känns bristfällig när det inte uppges hur många av de besiktigade bilarna som faktiskt fick anmärkningar. Det lämnar alldeles för mycket rum för egna antaganden och tolkningar, vilket gör att man får ta det hela med en nypa salt. Ursäktar för att ha spunnit vidare på vad som gled ganska långt ifrån trådens ämne.


Jag är tyvärr alldels för trött för att motivera mitt svar. Men en Manuell bmw 540 är vad du vill ha, Du kommer inte att gilla mercan. Jag gillar båda bilarna skarpt. Men jag tror du blir gladast i en manuell 540. Helt olika bilar som används i olika aspekter. Mercan är Fet glidar bil. Men du kommer aldrig ha något kul med den. En manuell 540 är en bra kompromiss mellan en porsche och en rolce royce. Den är både rolig och lek ful och sportig. Samtidigt har är den fet och komfortabel. S-klassen är bara fet och komfortabel.


Håller inte med. Kollade på S-klass av relevant årsmodell när jag skulle köpa min första bil, mer specifikt en S430. Nog för att den inte sportig per se, men den trycker på gott när man väl gasar på och är definitivt underhållande. Liknelsen med muskelbilskaraktär ligger nära till hands. Kombinationen komfort och kraft (300hk i S500, 279 i 4,3l) är en speciell känsla. Så sent som förra året kollade och provkörde jag även ett gäng Mercedes med 5l 8:an i och den har verkligen en trevlig karaktär; Kvick, responsiv och förtroendeingivande. Personligen skulle jag också avråda från att köpa en manuell bil. I min mening drar en manuell låda alltid ned upplevelsen när man kör, särskilt i bilar som 7-serien och S-klass. En automatlåda som knappt märks av i vardagskörning är för mig alltid att föredra över att sitta och jobba med koppling och spak fram och tillbaks så fort man lämnar motorvägen eller hamnar i kö. Min förra bil var en sportig och relativt motorstark småbil med manuell låda, en konkurrent till Civic Type-R eller Golf GTI om man så vill, ändå har jag haft flera gånger roligare - och åkt bekvämare - i min CLK. Som det känns nu så kommer jag aldrig att gå tillbaks till manuell låda.


Rquired jävla tjöt på dig jämt haha jag säger bara så här BMW kör man Mercedes åker man


okej kanonsvar men alltså jag vill inte direkt veta hur gott man åker i dem för jag tror inte jag blir besviken på någon av dem? jag undrar liksom är det dyrt som fan å äga mercedesen? eller kan jag tolka det som ni svarat ja att det är det, iaf dyrare än å äga en bmw? i värsta fall får jag väl chansa å bli pank som ett svin å dela med mig av min kundskap till nästa person som är inne på att köpa någon av dessa bilar att det kostar satan! och om det är så så har jag en till fråga vart kan man chippa dessa bilar? pris?


Även om bilarna inte krånglar så är alla fortfarande dyra bilar att äga när det gäller, skatt, försäkring och bränsle.


det är den biten jag inte bryr mig lika mycket om, iaf inte bränslet



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka