Torrboll har vält, läckt på matta. Hur sanerar man?

Hej! Rubriken säger det mesta. Jag har köpt en beg kärra, och trots 29c senaste dagarna och full sol gass och vädring med upplyft golvmatta vägrar den torka. Troligast har det stått en torrboll där som vält. Frågan är hur man blir av med den konstanta fukten (och lukten därefter..) ? Mvh Surk



Svar på inlägget: Torrboll har vält, läckt på matta. Hur sanerar man?



Tag ur mattorna ur bilen och häng ut dem. Lägg i tidningspapper där mattorna låg, som suger upp fukten på golvet och sätt ett par torrbollar i kupé:n respektive bagaget som tar upp fukten ur luften. Att sanera mattorna tar bort en hel del av lukten, om det inte är så att bilen är inrökt för då är det andra medel som gäller! Detta fungerade superbra i båten så detta borde fungera i bilen med! Lycka till!


Thnx. Jag skall testa med Tidnignspapper. Poängen med torrboleln är ju att vattnet skall bindas så det inte kan förånga sig igen. Så att torka ut grejjorna luftvägen verkar helt omöjligt. Papperutsugning ska testas! (Fler förslag på medel, behandlingar, husmorstips eller annat mottages gärna på vägen!)


Att sen kanske våtdammsuga mattor och säten ger ju nästan nybilskänsla


Vad innebär att våtdamsuga? Har man något skumrengöringsmedel då lr? (såg något på biltema?= Så här långt har jag kört 20 talet vändor med att papper har legat och torkat ut ngra timmar. Det är fortfarande viss fuktighet, men ingen synlig "åverkan" på området. Fortsätter med papper ett gäng omgångar till.. bevisligen så kommer det ju ur bilen sakta men säkert.


Finns speciella damsugare som både sprutar ut tvättmedel och sen kan suga upp det Men funkar med en dammsugare som klarar att suga vatten finns några som gör det. Sen skaffar du ett matttvättsmedel finns på en 1 litersflaskor på nån färghandel sen kan du spruta på det med en vanlig sprayflaska låter det verka en stund och dammsug upp det nogrannt. På fläckar så kan man gnugga med en fin borste och upprepa allt vid behov. Har du ingen som har en dammsugare som suger vatten så brukar dammsugarna som finns på bensinmackarna klara av att suga vatten enda felet är att dom brukar ha ett stort munstycke för det bästa är ett litet smalt munstycke för maximal sugverkan för annars blir det vatten och tvättmedel kvar och det tar lång tid att dunsta bort


Leta rätt på en villaägare med källare, låna deras avfuktare i ett dygn. Ställ in den i bilen, dra ut kondensslangen om möjligt. Det kommer att bli torrt.


Jag sanerade med potatismjöl, tar ett tag för det att torka men det blev mycket lättare att få bort än kletet från torrbollen


säker på att din bil inte läcker kylarvätska eller något annat gott inne i bilen då du verkar ha massa fukt i den... sanera med en avjoniserare tror jag det heter..många rekondfirmor kör med dessa.. tar ofta bort all lukt då den suger ut allt syre ur bilen bör man lufta bilen en dag efteråt har jag hört.. annars är ju ättika i en skål ett effektivt sätt att binda upp och få bort dålig lukt..


Om det nu är så att det är en torrboll som vält, så är det bra att veta att torrbollar använder en sorts salt (kalciumklorid) för att absorbera vatten från luften. Vätskan i torrbollen är alltså vatten mättat med kalciumklorid. Även om du lyckas torka mattan med en avfuktare kommer saltet att finnas kvar i mattan. Saltet kommer absorbera fukt från luften igen och du får åter igen en fuktig fläck. Jag vet tyvärr inget bättre sätt att få bort saltet än att skölja bort det med riktigt med vatten, vilket ju inte är så kul... Blöt upp med rent vatten och sug bort så mycket som möjligt om och om igen borde hjälpa hyffsat.





vattendammsugare...


Jag råkade göra samma sak i min E23, ta ur mattan & tvätta den ordentligt. Det är tamejfan ända sättet, annars suger det åt sig ny fukt. Jag torkade min med kupévärmare, lät den stå inne över natten och på morgonen var den fuktig igen.



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka