Vaxa bilen, hjälp!

Tjenare Garaget! Har fått för mig att jag ska ta och vaxa bilen imorgon, men problemet är att jag aldrig har försökt mig på att vaxa en bil förut, så hade behövt lite hjälp (i form av en idiotsäker step by step förklarning) och tips på hur jag ska gå tillväga. Som nybörjare, ska jag köra förhand med poleringen eller, som jag förstått mig på, införskaffa mig en dubbeltrissig poleringsmaskin? Vad för medel bör jag använda med, ska införskaffa mig sakerna imorgon, så bara kör på med tips på vad jag ska skaffa! Bilen är Metallic svart i färgen med, ifall det har någon betydelse. Tack på förhand! Mvh l1ll3man



Svar på inlägget: Vaxa bilen, hjälp!



Först av allt ska du tvätta bilen och låta den torka. Vaxa aldrig bilen i extremt solsken. Köp ett vanligt carnauba vax. Stryk ut med fuktig svamp låt torka en stund. Polera sedan med trassel eller mjuk trasa. Polermaskin ger självklart bättre resultat men inte nödvändigt. Lycka till


Ska jag använda en fuktig svamp till vaxet sa du? Tänkte använda mig utav Sonax flytande hårdvax, är det bra? Tänkte även använda Sonax rubbing medel innan, hur går jag tillväga med det? Tack på förhand Mvh l1ll3man


Här har du allt du behöver veta http://www.garaget.org/forum/viewtopic. . 09&p=1


Har du erfarenhet av en polermaskin förut? isåfall kör en roterande polermaskin.. har du INTE det så kör en oscillerande (biltemas 2 huvuds t.e.x) Sen hade jag vart du så hade jag kört bättre medel än sonax medel. det är för konsumenter finns bättre saker och få tag i på t.e.x http://shop.bollnasbilvard.se/


Brukar använda fuktig svamp typ disksvamp att stryka ut vaxet med. Eller en fuktig putsduk. Sen låter jag det torka en stund innan jag börjar polera. Sonax flytande hårdvax är utmärkt. Behöver du rubbing? Görs väl i första hand om du har repor i lacken.


Tack så mycket!


Ja använd inte maskin med för högt varv så du bränner. Typ Flexmaskin. Annars är det grön ljus


Jag är lite nyfiken på vad allt detta arbete kommer sluta på för total summa. Om det inte är för mycket begärt kanske du kan dela med dig utav denna informationen då du har kommit i mål? Mvh.


Nej men så mycket ska det la ändå inte kosta tror jag, men visst, kan höra av mig sen va det gick på! Så, det är såhär jag ska gå tillväga imorgon då? - På med avfettningsmedel och låta det verka några minuter innan avsköljning - tvätta bilen med vaxshampo och skölja av med kallvatten - låta bilen torka - På med Sonax Rubbing/Poolish (vad ska jag använda här, trasa bara?) - På med Sonax flytande hårdvax med en fuktig svamp och låta torka i 10-15min - Polera med microfibersdukar Något jag missat? utöver att jag inte ska stå i solen och göra de! Tack på förhand!





Tycker det låter bra på en bil man inte bryr sig direkt mycket om och bara vill snygga till lite. Gör det ordentligt, jag kan rekommendera Menzerna och t.ex http://biltema.se/sv/Verktyg/Elverktyg/ . 2-x-95-mm/ 1. Power finish och prova sig fram med rondeller vilken som passar bäst 2. Super finish samma här med rondellerna, gul brukar passa ganska bra 3. Rengör noga, helst sprita med t.ex Final touch 4. Lägg på ett bra lackskydd, Fireglaze tycker jag är bra. Polera in första varvet med maskin stryk sedan ut ett till lager för hand och låt ligga iallafall 1timme och torka sedan. Använd Svarta mjuka rondeller. Maskera även lister mm Så gjorde jag sist. Är ny på Menzerna men tycker det var riktigt lättarbetat och bra medel. Kan lova att det är värt vartenda öre och timme du lägger ner.


Tvätta bilen med avfettning och sedan Bilschampo och torka den NOGA med sämskinn så bilen bli torr.Sedan tar du flytande hårdvax jag kör på sonax lägg på med en trasa på ett lagom område ta inte hela bilen direkt utan del för del sedan tar du och väntar i 5min och sedan torkar du av vaxet och där har du glansen Tvätta och vaxa en bil behöver inte vara svårare än så.. Behöver den verkligen poleras med maskin?


Att ge sig på en bil med maskin första gången man ska polera låter som en dålig idé. Börja hellre med applicering för hand och svettas lite. Resultatet blir inte lika bra som med maskin, men chansen att misslyckas (som kan bli relativt dyrt) är i stort sett borta. Meguiars har en appliceringspad som fungerar fint till polering och även när vaxet ska på bilen. Vax tar du enklast bort med en microfiberduk. Och droppa säms(t)skinn, lägg hellre kronor på en watermagnet från Meguiars. http://www.google.com/search?client=saf . p;oe=UTF-8


Tyvärr lär man sig inte genom att stirra på maskinen Sen med en sån maskin jag länkade är det relativt liten risk att bränna lacken, eller jag skulle vilja säga ingen risk men de finns folk som lyckas med allt. Vart lite nyfiken så jag tog biltema maskinen jag länkade tidigare och Power finish på blivande isbilen och höll still på lacken med lagomt tryck i ca 15sek. Samt körde en liten yta med ett ordentligt tryck i ca 1min utan tendens till skador i lacken.


Det är svårare att polera för hand än med en sådan maskin från Biltema. Hur gör ni om ni ska snicka? Slår ni i spik med laksakhammare först innan ni lär er slå med en riktig hammare? Att hålla sig borta från roterande maskiner kan vara bra tills man vet hur medel ska användas och man kan se när man gör något fel. Sen kan man ju diskutera om några av tipsen här ovan ens är värda att läsa. Mvh. David.


Håller med helt. "Testar man ingenting lär man sig ingenting" Om det är mina tips du syftar på får du gärna utveckla.


Alla tips är väl bra. Har man aldrig vaxat en bil förut skulle jag inte ge mig på med maskin första gången åtminstone. Sen om man gillar sämskinn är ju valfritt. Tycker allt av syntet är skit som man ska torka torrt med. Finns ju alternativ med tryckluft också. Men det är ju oftast inget man har tillgång till hemma


Inte dina tips jag pratade om.


Till att börja med måste begreppen sorteras ut lite. Vaxa: Ingen påverkan på lack utan bara ett skydd. Bilen blir lättare att tvätta samt lite blankare. Polera: Ta bort repor, defekter och oxider. Bilen blir blankare. Polering efterföljs alltid av vaxning/lackskydd. Att polera med maskin första gången man gör det är inte svårt. Köper man en sådan maskin på t.ex Biltema så är man idiotsäker. Det går inte att förstöra nått med den om du inte slänger på en näve grus på bilen lite då och då. Mvh. David.


Exakt Lite andra puckar på biltemas maskin bara så går det genast lättare och gör bättre nytta Hälsar Powerman.



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka