Hur schamponerar man bilen? Val av svamp osv...

Har precis köpt min första bil och har sökt information på nätet om bilvård. Det mesta angående biltvätt börjar bli ganska så klart, men en av delarna som inga guider jag hittar egentligen ens förklarar ordentligt är hur man går till väga när man schamponerar bilen efter avfettningen. Det är ju såklart för att det är väl "bara att gno in den med en svamp med schampo". Men jag har frågor ändå. Vad för svamp ska man använda? Jag har kollat runt lite efter svamp, på Clas Ohlson t.ex. men de enda jag hittar på bil-avdelningen där är engångsvampar med schampo i dem. Min uppfattning från guider är att det används en flaska med bilschampo, så då ska det väl vara en svamp utan schampo eller? Vad för svamp ska jag använda och var hittar jag dem? Och kan man återanvända svampar? Tvätta dem i tvättmaskin kanske? Eller ska de alltid kastas efter att de har blivit använda? Tack på förhand!



Svar på inlägget: Hur schamponerar man bilen? Val av svamp osv...



ALLTID en ny svamp vid tvätt. Köp gärna ett gäng såna här; http://www.prorecond.se/webshop/index.p . ductId=249


Allar bäst och billigast blir om du köper en tvätthandske.. Den kan du använda i många år och tvätta i maskin däremellan.. En vanlig tvättsvamp är ganska grov i skummet och kan lämna tvättrepor, eller den gör alltid det. På vissa lacker syns det direkt och på vissa syns det mindre. Så det skonsammaste för både lacken och din plånbok är en tvätthandske av bra kvalitet.. Lycka till!


Tvättar du handsken efter varje tvätt? Vad händer med all skiten som fäster i handsken? Hur blir du av med den?


Det beror alldeles på hur skitig bil jag nyss tvättat om jag slänger den i tvätten eller inte. Samt om bilen som står på tur ska tvättas bara eller om den ska poleras oxå! Är första bilen bara lite smutsig och nästa är en sliten rörmokarBerlingo som ska tokpoleras så får handsken jobba på en bil till. Men på utställningsbilar och pedantbilar så åker den i maskinen med strumporna på kvällen..


Jag frågar just varför jag inte riktigt kan få ihop det... Känns som att smutsen måste sätta sig i handsken och skada mer än en ny svamp i längden. Hade vart intressant att göra ett riktigt test på detta så att man fick ett svar, en gång för alla.


Du menar att man inte ska få den riktigt ren? En maskintvätt får garanterat handsken ren. Många tvättsvampar är för sträva i ytan men kör man alltid med nya svampar av BRA kvalitet så är det ju en sak. Men de flesta svampar som används är för sträva.. Tänk på microfibertrasorna du jobbar med.. dom återvänder du väl men tvättar dom däremellan? Blir precis samma sak med en vante.. Skulle va kul om du ville testa!


Jag är ännu inte övertygad om att du kan få en mf.duk helt ren, ännu mindre en tvättvante. Därför har jag ett lager för dukar till att torka interiör, dukar till övrig utsida, dukar till polermedel och dukar till lackskydd, allt för att minimera risk för onödiga repor. "Better safe then sorry". Får väl köpa en handske och göra ett litet test själv


Jo det tycker jag att du ska göra! Om inte annat kanske du får en i dragningen på måndag!


Håller tummarna





köp engångs tvätt svampar med schampo sen tar du och köper schampo på flaska med (tex) turtles sen tar du en ren 10liters hink ha helst en specielt endast för biltvät häll i 1 kork med schampot från flaksan sen tar du och fyller hinken med varmt riktigt varmt vatten sen äre bara ner med tvättsvampen/svamparna och schamponera på. kom ihåg att avfetta och tvätta rent nogrant med högtrycks tvätten innan så du inte drar runt någe skit med svampen så du repar hella lacken. hoppas det hjälper dig detta är mitt sätt att görat och kasta alltid tvätt svamparna efter varje tvätt.


vet inte om det bara är jag, men själv tycker jag att om man tvättar med KALLT vatten så blir inte lacken lika matt till utseendet som varmt vatten gör när det torkar! känns som det blir en mer blank yta av det kalla vattnet... kanske har o göra med att en värmen gör att vattnet torkar av sig själv snabbare än kallt och därmed hinner man tvätta hela bilen och torka den torr innan den själv gör det :p är säkert lättare att tvätta bort smuts med varmt vatten, men tvättar man så ofta som jag gör så hinner den knappt bli skitig mellan gångarna så...


humm...de visst ja inte. kan ju vara bra att veta har fått några jäkligt irriterande kalkfläckar på taket som ja f*n inte får bort... tips?


ägarn innan var tydligen tokig i putsning o allt där till så grunden är nog bra har provat med lackrengöring, polering, rubbing m.m för hand och med olika maskiner men händer inte ett smack!


ska försöka ta ett par bilder.. kanske inte ens är kalkfläckar? ... är iaf osymmetriska vita/bleka fläckar maskinerna vet ja inte vad dom heter men de är bla. en dubbel trissad maskin av ett lite bättre märke och en stor enkel trissad maskin från Mekonomen (lite budget kanske) rubbingmedlet är "fin" rubbing som köpts av rekommendation från en seriös rekondfirma lackregöringen är en röd flaska från Turtle (sorry att ja snor en del av tråden förresten )


stor svart flaska som heter 3M


hehe mjo de ska ja fixa, men hinner inte idag


Tvättar bilen i princip samma "ordning/princip" som disken här hemma. Funkar fint


så här tråkigt ser det ut träffa komist nog en rekondkille nu på lunchen på jobbet. enligt honnom var det bara att polera bort. alt. slipa lite försiktigt fört och sen polera på det... tycker ja har polerar o polerar men försvinner inte det miinsta :S


jo dom har juh mycket mer erfarenhet än mig så... är lite inne på svart foliering, så de kanske blir nått sånt ist. tack för hjälpen iaf



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka