Lackskydd, Lackförsegling, Lackkonservering eller bara Vaxning?

Att hitta rätt skydd för bilens lack kan vara en djungel för många. Man vet inte vad som skilljer produkterna åt och varför man ska välja ett skydd framför ett annat. Jag har försökt gräva fram lite information för att göra det enklare inför ett val av skydd! Innan man väljer skydd är det ännu viktigare att välja personen som ska utföra arbetet. När du ska skydda lacken så vill man att den ska ha blivit så perfekt som möjligt varför det är viktigt att man ser till så att bilens lack rengörs och poleras innan skydd läggs på. När du väljer skydd så ska du fundera på hur dina egna rutiner med tvätt är och vad din bil utsätts för. Vad vill du uppnå? Bara en blank bil? En bra avrinning? Att det blir fina små pärlor på lacken när det regnar? Vax. Ett rent vax lägger sig ovan på lacken och ger en extremt blank yta. Innehållet kan vara bla. Vit och Gul Carnauba, Bivax, Kanelolja, Solrosolja, Bananolja, Kokosnötfett. Många tror att det är ett äkta och rent Carnaubavax till 100%, men något sådant finns inte då Carnauba i sin renaste form är hård som betong. Därför brukar Carnauba innehållet ligga på ca:20-40%. Vaxer brukar ha en hållbarhet på 1-3 månader. Sealant. En sealant är ett annat skydd som många använder. Ofta är det vaxbaserat men man lägger gärna till en syntetisk akryl eller polymer för att förbättra hållbarheten. En Sealant kan hålla upp till 6 månader. Silikon blev aktuellt på 1950-talet. Man använder det som en tillsats för att öka skyddets hållbarhet till runt 6-12 månader. Problemet är att den del silikon vid tvätt drivs/vandrar in i lacken och efter en tid kryper ner genom grunden och i värsta fall ner till plåten och kan göra en bil omöjlig att lackera om. Det är därför viktigt att ta reda på innan man använder ett silikonbaserat skydd, att det inte förstör för omlack. P.T.F.E (polytetrafluoreten)eller Teflon är en polymer som många skydd idag bygger på. Teflon upptäcktes på 1940-talet och kom först på 80-talet ut till allmänheten. 1988 omnämns det i Guiness rekordbok som "världens glattaste" produkt. P.T.F.E. jämförs som att gnida två isbitar mot varann. Skydd som innehåller Tefon är bla PPS, TefCar, R2000. Dom skydden lämnar en hållbarhet på mellan 1-6 år beroende på hur man återbehandlar bilen. Glasplexin är en silikat som härör från sten precis som glas och mineraler. Där hittar vi skydd som Fireglaze, Glare och Krontec som lovar en hållbarhet på 12-18månader. Vad som är viktigast efter behandling, är hur man vårdar lacken! Handtvätt och på rätt sätt är det som gäller



Svar på inlägget: Lackskydd, Lackförsegling, Lackkonservering eller bara Vaxning?



...Sen har vi dom lite mera "hemliga" skydden... Det finns ingen öppen information kring dom, varför ingen vet någonting, mer än att även dom marknadsför sig som "bäst på marknaden". Ditec är ett skydd som sägs komma till Sverige ifrån Japan på 80-talet. Man har hållt innehållet strikt hemligt och lämnar 6 års garanti vid återbehandling var 18:e månad. Mr.Cap vill inte kalla sin behandling för lackskydd/försegling/konservering utan kallar det Ytbehandling. Man har en egen produkt som kallas FormulaU(som är lika hemlig som Ditecs innehåll) och ger en hållbarhet på 5 år med återbehandling varje år. Diamondbrite är ett skydd mot UV ljuset, det ska se till så att lacken inte oxiderar. Man lämnar 6 års garanti på detta i Sverige men i resten av världen kan man hitta livstidsgaranti. Ännu ett skydd som döljer innehållet. Hade vart väldigt spännande att veta mer om innehållet på dessa produkter!


Om man lämmna bilen till en av de 3 och vilken ska du väljer ?? Tack för svar !


Ha ha.. Ja nu fick nog alla bilägare en väldigt klar bild för sig över vilket skydd dom ska välja! Dessutom är det tråkigt om folk blir lurade att tro på osanningar bara för dom är välskrivna. Ser det som min skyldighet att påtala sakfelen som tex detta med att Jill påstår att en bil kan bli omöjlig att lackera om. Det är ett okunnigt uttalande tyvärr. Tro inte allt som skrivs på ett forum för det finns ofantligt många som läser sig till saker (och då tillgodogör sig även felaktigheter) och sen skriver samman utlåtanden som blir en mix av sanningar, halvsanningar och rena felaktigheter), så säkerställ att ni lyssnar på branschfolk med så bra referenser som möjligt. Annars är risken att man råkar få tillgodo sig en massa felaktigheter av personer som samlar info och vill låta superduktig. Hoppas alla hittar ett skydd som ni blir nöjda med! Dessutom så har inte ett lackskydd en hållbarhet på 5år om dom ska återbehandlas tex var 18onde månad. Eller om dom nu har det, varför ska då kunden betsla för en återbehandlung efter en tredjedel av tiden? Sen om man skulle ha ett skydd som håller i tex 10 år så kommer den bilen ändå se för tråkig ut med repor asfalt och andra defekter. Vill man ha en riktigt fin bil så är mitt tips att lämna in den ungefär en gång per år. Justerad yta och nytt fräscht skydd! Vad ska man med ett lackskydd till som håller i 5 år om man ändå ska göra om behandlingen var artonde månad? Ett lackskydd behöver inte hålla längre än så länge en bil behöver för att bli repig på. Det säger sig självt att det är mycket underliga argument som alla går ut på att överglänsa konkurrenterna. Vi föredrar att hjälpa kunden rätt istället för att vilseleda dom. Trevlig helg alla!


Välj en firma som har gott rykte där du bor och prata med dom. Se till så att bilen blir polerad och sen får deras bästa lackskydd!


DanneGTV6 sluta upp med OT.


Det är ju ett försäljningsknep, att få kunden att hålla sig till produkten i 5-6år, inte svårare än så Det enda som skiljer är ju att återbehandlingarna är billigare än själva grundbehandlingen.


Tanken är att kunden ska vara helt nöjd under dessa 6år :-)


Självklart det också Men kändes inte som att det var den riktiga frågan här


Beror på hur man ser på det! :-)



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka