Varför tvätta nerifrån och upp?

Läser ibland på förpackningar av diverse rengöringsmedel att man ska tvätta nedifrån och upp. Det står även på återförsäljares instruktionssidor. Vad har de för argument egentligen? det låter bakvänt, vill veta varför. ( många tipsar även om det nu när det är dags att tvätta huset inför målning)



Svar på inlägget: Varför tvätta nerifrån och upp?



Låter konstigt. Kan du säga någon förpackning där det står så på?


Avfettning, exempelvis späds ju ut med vattnet om du spolar ovanifrån och ner istället för tvärtom. Alltså fungerar rengöringsprocessen bättre om man spolar neråt och uppåt. Detta är vad jag lärt mig i alla fall...


Men spolar man nerifrån och upp så kommer ju all skit på dem områden där man nyss har tvättat..? I och för sig så ska det väl vara ganska rent om man avfettar..


Precis! Jag brukar alltid spola nerifrån och upp men jag tvättar ALLTID uppifrån och ner Känns bara fel att dra svampen längst ner på dörren och sedan ska man gå uppåt och gnugga hela bilen med eventuellt damm/skit som fastnat på svampfan. Jag vet inte om det är korrekt men det känns iaf som att risken är större att man ska träffa på nå smuts längst ner som fastnar på svampen. Det kanske finns någon duktig rekondare som kan svara på detta?


Vad jag har hört så är det för skiten ska rina av lättare men låter långsökt.


Säkert nått staten lagt sig i så du ska svampa upp alla stenar från tröskeln o repa hela bilen så du skrotar den sen Nae uppifrån och ner till list på hela bilen sedan från list o ner med avslut på fälgarna.


Det är när du tvättar bilen med högtryckstvätt, så är det bara att spruta på schampo och då kan man göra det uppifrån och ner. Men när du sedan kör igång högtrycken så måste du ju börja nedifrån annars så spolar du ju bara bort allt schampo? En högtryck är ingen vanlig vattenstråle utan den fungerar som en borste, om man börjar nedifrån och arbetar upp sig så försvinner inte allt schampo på en gång utan man hinner verkligen tvätta och arbeta med schampot istället för att göra som dem flesta gör och tror det ska bli skinande rent bara för man spolar av schampot/div annat direkt.


Du spolar av avfettningen nerifrån och upp för att skit/småsten etc etc ska rinna av lättare när du spolat upp en bit på bilen/båten/hojen etc etc punkt


Jag har jobbat endel med fasad tvätt, som det var TS skulle göra nu. När de gäller fasader så brukar man ju lägga på kem på stora ytor, tex en hel vägg. Då kommer kemet trologvis hinna torka innan du spolar av. Börjar man då uppe från så rinner vattnet, smutsen och kemet på det torkade kemet under dig och du kommer få skit fula märken efter rinningarna. Börjar du däremot nerifrån så håller du det under dig som smutsen, vattnet och kemet ska rinna på blött hela tiden och då slipper man fula märken:) Men efter som du ska måla så spelar de ingen roll.





Håller med till 100% Avfettning ska spolas nerifrån och upp. Shampoo ska spolas av uppifrån och ner..


Varför anser du att Shampot ska spolas uppifrån och ner?


då får du bort skummet snabbare, sen spolar man i kanter o lister osv


Menar du nu med trädgårdsslang eller högtryck? Om du bara spolar av schampot med trädgårdsslangen direkt efter att ha lagt på den på bilen så är det ungefär samma sak som att trycka ut en klick med hårschampo på huvudet och sen bara spola av utan att att ha tagit överallt på håret.


va vad jag också fick lära mig när jag jobba som bilrekonditionerare...


Avfettning skall spolas nerifrån och upp, då avfettning är något du sprutar på lacken, och låter det verka, det är därmed för att när du använder högtryck så börjar du spruta nerifrån så rinner inte all avfettning av direkt, som det gör fall du sprutar uppifrån och ner. Det är alltså för att du skall få ut mest effekt ur avfettningen, och därmed bättre resultat. Shampo spolas uppifrån och ner, Det är för att shampoo sprutar du inte på lacken? när man använder shampo så brukar man oftast göra det med en svamp, och "gnida" in detta på lacken, för att därmed få bort all ytlig smuts, damm, osv. Då har du alltså använt shampo på ett helt annat sätt mot avfettning som du bara låter ligga på lacken och verka, därför behöver du inte spola nerifrån och upp med shampoo, då du redan har svampat bilen, och det i sig är effekten, och därför behöver du bara spola av bilen efter man har använt shampot. (Detta är den versionen jag har lärt mig, och som jag själv anser vara den ända rätta)


Dock beror det ju på vad du ska göra för något, ska du polera bilen är det inte lika viktigt som om du bara ska tvätta den!


Du får ursäkta mig, fattar inte riktigt, men det du påpekar är att det inte är lika viktigt med tvätten fall du bara skall tvätta bilen, eller fall du bara skall tvätta den innan polering? Båda är minst lika viktiga, speciellt innan polering, får ju inte förekomma något smuts fall du skall polera den ..


det beror ju på om man kör kallavfettning innan och sen vanlig avfettning över hela bilen


Kallavfettning skall man inte missbruka för mycket, det beror ju helt och hållet på bilens skick vid tillfället!



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka