Har klantat mig riktigt ordentligt...

Hej, Är så otroligt less på mig själv just nu. Va ute och tvättade bilen första gången på säkert 6 månader. Hade massa svarta klumpar vid hjulen som jag inte fick bort med en vanlig tvättsvamp. Tog då en disksvamp som man har i köket och gnuggade med den lite hårdare gröna sidan. Allt lossnade och jag kände mig nöjd.. Sen när bilen hade torkat så ser jag massa mindre vita flammiga repor på samtliga ställen där jag har gnuggat. Är så arg så jag skulle kunna slita av mig håret. Jag har absolut inte råd att lämna in bilen för detta. Hur kan jag lösa detta? Går det att göra för hand utan att köpa någon maskin? Vilket jag inte har råd med. Har en Ford focus-07 silvermettalic. Snälla hjälp mig med tips som kan rädda mig och min bil! Såg även att på huven så har jag fått ett stort stenskott där lacken har släppt, vad gör man åt det så det inte bildas rost? Otroligt tacksam för svar/lösning så fort som möjligt. Ni behöver inte påpeka att det var idiotiskt det ve jag :-)



Svar på inlägget: Har klantat mig riktigt ordentligt...



Du är definitivt inte den enda som gjort det misstaget om det är nån tröst. Spontant så skulle jag säga att det är lönlöst att ens försöka få bort det utan maskin tyvärr.. Ska va om reporna du gjort är mkt snälla och du är mkt ihärdig med att handpolera med nån grov rubbing.. Stenskottet målar du i med rätt färg bara.. Lägg gärna upp en bild på reporna som blev av svampen så är det lättare att ge dig råd.


Testa o polera upp där! sålänge du ej gått igenom lacken kommer du kunna polera upp ytan igen. kan ta en stund! Angående rosten åk till en lackfirma. be om o få köpa lite lite färg och droppa ner lite där stenskottet är. dom har även speciellt du kan ta på ren plåt innan som skyddar emot rost. lär inte kosta många kr!


När jag tog utbildning som lackerare för många år sen "Ej jobbat som det efter" så handslipa vi nästan alltid nylackade ytor visserligen med riktigt fint papper och sedan polerade upp dessa för att få en riktigt fin yta vilket det blev med. Men vi polerade upp bilarna efter med X antal timmar efter oxå.


Går detta att polera för hand? Har inte råd med några maskiner och dylikt, vilket medel ska jag köpa? Är lite begränsad just nu då jag är på Gotland med Statoil kanske har nått bra? Ska åka till Ford och kolla det där med lacken så fort jag kommer hem om några veckor! Tack för svaren!


Gjorde själv samma tabbe som dig fast på ett par fälgar som de var rejält med asfalts prickar på, dom blev repiga som bara fan och jag körde med rubbing ett tag och sen några lager vax.. som nya blev dom. Åk till närmsta mack och köp sonax flytande rubbing samt hårdvax och testa, kan ju inte bli värre iaf.


Vad använde du för rubbing gjorde du det för hand? Har ej tillgång till maskin, använder man bara en trasa? Kan inget om detta ;-) Skönt att höra att man inte är ensam :-)


Jag körde för hand med Sonax flytande rubbing och trassel, en gammal trasa/handduk eller liknande funkar nog minst lika bra


Men tror det ger samma effekt på lack som på fälg?


hööru maccswe.. vart är någonstans i sverige? finns snälla människor som jag i vårt avlånga land som gärna hjälper dig, men åker inte land och rike runt för att





Jag är förnärvarande på Gotland i ett par veckor men bor i Sthlm. Tack för erbjudandet! Superschysst, såg dock att du bodde en bra bit bort :-( Har du några tips på vad jag ska använda mig av, om jag ska prova för hand, dvs inte maskin.


desvärre får du inte ordning på det för hand.. hade inne en kund för 3veckor sen som gjort samma grej, fast skulle tvätta bort flugor, så han gick loss över strålkastare och fläckvis på huven.. han hade gått igenom ganska rejält så bättre blev de men klart inte snyggt.. nu vet jag inte hur pass grovt dina repor är.. så de grövsta rubbing du bara kan hitta och sen är de bara gno tills du blöder och sen 2ggr till med finare rubbing osv vet inte om man kan testa sånna scratchremover.. finns väl på biltema eller nåt.. men det blir garanterat bättre resultat med maskin.. att gnugga för hand skapar mer repor..


Har nu kört med rubbning två gånger och reporna är i princip borta! På plastdelarna gick det tyvärr inte bort. Dock fick jag bort det flammiga så det ser iallafall bättre ut!! Men det värsta va på huven samt vid hjulhusen och det försvann helt! Tack för alla ni som har gett råd och tips! Nu kan jag njuta av semestern igen, och har lärt mig en läxa :-)



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka