Glykol?

Hej! Fick meddelande i bilen igår att det var dags att fylla på med kylvätska. Enda problemet är att jag inte är säkert på vilken färg det ska vara på glykolen? Färgen i bilen nu ser ofärgad ut så är inte säker på vilken glykol den tidigare ägaren har använt..Har blå glykol hemma men vågar inte fylla på om det skulle vara fel. Tänkte byta ut hela kärlet imorgon så fort jag vet vilken glykol som är rätt! Har en Saab 9-5 2.0t, årsmodell 1999. Tacksam för svar!



Svar på inlägget: Glykol?



finns en ofärgad glykol som man kan blanda hursom. Bara byta ut kärlet räcker inte, du har ju vätska i motorn/kylaren


Så det går inte att hälla i blå etelynglykol då om jag tömmer kärlet? Trodde det räckte med att tömma kärlet och sedan fylla på nytt. Hur gör man annars om man ska byta kylarvätska? Annars får jag åka iväg och köpa ofärgad glykol, om det nu är det som finns i kärlet redan.


Ska du fylla på eller byta hela rasket? ska du fylla på häller du i valfri glykol med rätt blandning vatten.


Jag tänkte tömma hela systemet eftersom jag inte är säker på vilken slags glykol den förra ägaren har använt. Har hört att det kan vara skadligt att ha i fel glykol, eller "blanda". Så det är inte farligt om jag bara fyller på med blå etelynglykol, även om kylarvätskan just nu ser ofärgad ut? Inte skadligt att blanda med andra ord.


köp den som går att blanda hursom,är väl enklast


Menar du typ universal glykol? Hittar det bara på mekonomen och finns inte i lager i örebro ens. Måste ju kunna använda bilen imorgon så har inte tid att vänta på en glykolflaska.. Kollade i behållaren med ficklampa igen och kylarvätskan ser ut att ha en rödrostig färg. Någon idé vad det betyder?


Blått funkar nog fint även om röd kanske är något bättre då den är till för aluminium motorer i dock har bilar med alutopp åkt på grönt blått och gott och blandat i 30 år och inget har hänt så nej ingen fara sålänge du vet att det finns glykol i bilen så den ej fryser


Okej tack för svar! Just nu ser kylarvätskan ut att ha en rödrostig färg.. Har blå etelynglykol hemma så skulle vara smidigt om jag bara kunde fylla på med den!


Fyll på så länge du är det rostigt det du har i kanske det kan vara en ide att byta sen och blåsa genom systemet samtidigt men just nu kan du glatt fylla på.





Yes jag funderade ju på att tömma hela systemet så jag vet vilken glykol som finns i bilen så att säga. Härligt tack!


Varsågod.


gör som du vill,med att blanda,,ofärgad glykol finns på Autoexperten i örebro.


Tack för tipset!


Spännande att folk säger "blanda som du vill" när blandningen av blå och röd allt som oftast bara ger gegga. (O nej, jag är medveten om att färgen i sig inte är avgörande, utan innehållet)


Därför jag frågar eftersom jag inte är säker..Har hört att det kan vara skadligt att "blanda". Men vet man inte så frågar man ju! Tror jag ska försöka satsa på att köpa en universal glykol imorgon.


Du ska absolut inte blanda. it-mutt har så rätt, det blir en gegga i kylsystemet som sätter igen kanaler och inte ger tillräcklig kyleffekt med haver i till följd. Töm systemet, spola ur och häll i den typ av glykol som ingenjörerna i Trollhättan rekommenderade när bilen var ny. Har du mätt fryspunkten på kylvätskan du har i systemet nu? Kanske är mest vatten, vissa anser skrämmande nog att det räcker med bara vatten sommartid.


På kylarens ena nedre hörn sitter en avtappningskran, ställ en stor balja under kylaren och vrid om kranen så tömmer du systemet. Du kan spola igenom systemet med rent vatten om du vill men det är valfritt, sen stänger du kranen och blandar ny kylarvätska genom att ta lika delar kylarvätska och helst renat vatten som tex batterivatten men kranvatten har funkat fint för min del iaf. Kylarvätskan köper du på saab och den är snarare orange än varken grön, blå, röd eller någon annan valfri färg. Dexcool nånting heter den vad jag kommer ihåg och det är ju knappast en miljoninvestering att köpa rätt grejor på saab istället för att gissa och chansa på annat håll. För att lufta systemet så ska det räcka att bara låta bilen stå på tomgång några minuter på jämn mark.


Nope har inte mätt fryspunkten på kylvätskan! Hade faktiskt ingen tanke på kylvätskan förens det plingade till på färddatorn. Då kanske det är bäst att vrida på avtappningskranen och tappa ur allt imorgon och inhandla kylvätska på saab, och de lär ju veta bäst vad som behövs till bilen dessutom. Ja just nu ser kylarvätskan mer orange ut än röd.. Har aldrig "blåst systemet" förut, men enligt manualen ska det alltså bara räcka att vrida på kranen och låta allt rinna ut, stänga den och sedan fylla på nytt?


Skulle nog gjort om proceduren med "vanligt vatten" ett par gånger. Vill man passa på kan man alltid lösa upp en tablett maskindiskmedel i "första rundan med vatten" och köra runt. Viktigt då är ju att både den gången, och de efterföljande gångerna med "bara vatten" verkligen varmköra bilen, så att termostat osv öppnar och allt sköljs igenom. Men, det kan nog ses som lite överkurs med maskindiskmedelstabletten. Men, ett par gånger upp till arbetstemp, tappa ur, fylla på med rent vatten, repetera innan du fyller på "rätt glykol", är nog inte dumt. - - Edit - - Men givetvis; inte låta den stå över natten eller liknande med "bara vatten" i sig, inte nu under vintertid iaf. Mest bara som en påminnelse



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka