Måste man avfetta innan man vaxar?

Försöker plocka ihop lite produkter till sommarbilen när det blir dags för den i vår att rulla ut. Men det känns sådär att dra på en massa medel på en bil som rullar 5 månader om året och tvättas 1-2 gånger i veckan. Den vaxas 2 gånger om året. Är jag dömd till döden om jag inte avfettar? Kommer använda avfettning vid hjulhusen för att få bort tjära.



Svar på inlägget: Måste man avfetta innan man vaxar?



Nee handlar inte om priset på dem, mer om det är nödvändigt. Är det microavfettning som gäller eller?


Då ger jag dig ett enkelt svar; Ja det är nödvändigt med (alkalisk)avfettning. Har du tjärprickar så är det kallavfettning som gäller.


Men funkar inte microavfettning eller? Det är väl en blanding av kall/alklisk?


Visst går det... men inte för mig som har svart bil, den får man knappt röra om man inte vill ha repor o rosor


Det går säkert... Jag använder inte kompromisser. Kallavfettning är nåt som är starkt, som jag bara använder ett par ggr/vinter... inte mer än så.


Var tycker du man ska köpa alkalisk då? Speciellt märke? eller kvittar?


Absolut inte... tar bara bort skiten som kommer när man brukar bilen normalt. EDIT: När du doserar enligt rekommendationer, så klart...


Eller så kör jag till biltema och köper färdigblandat EDIT: Va f*n har inte Biltema alkalisk.!


Du kan använda microavfettning också, var noga med att det får verka i 10min bara, titta även så alla asfaltsprickar är borta annars får du lägga på microavfettningen igen





En ren lack är en förutsättning för få ett bra resultat vid polering, helst ska bilen rengöras enl. följande innan polering: 1) Kallavfettning på torr bil, låt verka några minuter 2) Spola av nerifrån och upp med högtryck 3) Alkalisk avfettning (ex. HD-grön) 4) Spola av nerifrån och upp med högtryck 5) Syra behandla (med tvättsyra avpassad för biltvätt) 6) Spola av uppifrån och ner med lite lägre tryck på tvätten 7) Svampa bilen med bilshampo (normal tvätt) 8) Spola av uppifrån och ner med högtryck 9) Rengör med clay (rengöringslera) 10) Svampa bilen med alkaliskt rengöringsmedel (ex. HD-grön) 11) Spola av med högtrycktryck 12) Torka bilen Nu ska lacken på bilen vara helt ren från tjärprickar, flygrost, kalkavlagringar och all annan smuts som man inte vill ska dras runt. Slarvar man med rengöringen innan poleringen får man lätt polerrosor i lacken som är microrepor gjorda av smuts i polertrissan.


Lite onödigt att köra alla steg om du inte har en EXTREMT skitig bil. Vi måste tänka lite på naturen också å all skit vi släpper ut i vattnet, så man ska behandla efter vilka "problem" som lacken har. Vinterväglagmed tjärstänk: Kallavfettning Vanlig enkel smuts: Alkalisk avfettning Flygrost: Syra eller clay/lera


Helt rätt Jill, på en bil som inte körs på vintern räcker det oftast med alkalisk avfettning och clay för att få lacken ren. Har man väldigt hårt vatten eller t.ex. bor i närheten till ett stålverk eller annan industri som släpper ut mycket kalk kanske syra behövs innan bilen clayas för att lösa upp kalkavlagringar. Jag tycker nog däremot att alla bilar som körs regelbundet en hel vinter måste räknas som EXTREMT skitiga.


...vad är flygrost? Edit: Googlade och fick svaret på 5sekunder.


Tvättar min 1ggn i veckan och behöver faktisk bara lite alkalisk. Men så har jag PPS oxå... Syra använder jag bara på flygrost som kommer särskilt nu på vintern när alla kör med dubb. Har inte haft problem med kalkavlagringar faktisk, trots att vår kommun har sjukt kalkrikt vatten, räcker med att man torkar bilarna ordentligt och noggrant efter tvätt. Vi har så kalkrikt vatten att man måst byta kaffebryggare vartannat år för att dom segar ihop...


Jill du har som lite koll Alkalisk avfettning och sufflett = död eller? Måste jag plasta in hela taket eller?


Se till att suffletten är ordentligt impregnerad. Sen när du sprutar på så spruta nedåt så gott det går, det lila som kommer på är ingen fara... Men att mata på en massa avfettning är inget jag rekommenderar!


Sen kommer en dum fråga till Angående avfettning. Ska lacka listerna på bilen. Hur länge ska jag vänta innan man vågar dra på avfettning?


Minst 2 veckor sa dom när jag lacka om min framskärm, men fråga även din lackerare.


När jag vill lägga vaxen och vill bli säkert alla smuts är borta, jag använda denna medeln: 1. jag använda kallavfettning 2. spola bilen ordentlig 3. jag använda alkalisk avfettning (orange pre wash) 4. spola bilen igen 5. tvätta bilen med bilshampoo 6. clay/lera 7. polera bilen 8. tvätta bilen igen 9. nu lägga jag vaxen! jag tycker vad Jill menar är "marring" Du kan ha den från att använda lera men det är kanske från en dålig glidmedel eller När man använda inte en fin lera, du har olika sorter lera, från mjuk till medium till aggresiv eller När du använda lera, måste du knåda de regelbundig,och använda mycket glidmedel eller det är bilens lacken som är för mjuk.



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka