LÅDBERÄKNING: Pioneer TS-W3002D4!

Jo tjena! Jag har precis köpt en 12" bas närmare bestämt en TS-W3002D4. Den sitter nu i sluten låda. Men jag tror den kommer att trivas bättre i en portad. Så om någon vänlig själ har lust att räkna lite på en så skulle jag bli väldigt glad! Den kommer att bo i en kombi bil W124 E200. Så storleksmässigt nästa obegränsat. .Maximum input power 3.500 W . .Nominal input power 1.000 W . .Impedance Dual 4Ù . .Frequency response 20 - 150 Hz . .Lowest resonance frequency 31 Hz . .Sensitivity (1W/1m) 90 dB . .Woofer size 30 cm . .Woofer material Interlaced Basalt / Carbon Fibre Reinforced IMPPT . .Dual 4Ù voice coils: 2 or 8Ù Yes . .Voice Coil bobbin type Phenol resin coated glass cloth bobbin . .Pole Yoke Type Extended and Vented pole yoke . .Magnets Double-stacked, high power . .Terminals Push-type . .Recommended sealed enclosure 14,2 - 28,3 litres . .Surround 3-Layer Fiber Woven Radial Surround Mvh Markus!



Svar på inlägget: LÅDBERÄKNING: Pioneer TS-W3002D4!



Ett lite udda förslag kanske. 20 liter netto med 2 st 3" portar, rören görs 77 cm (!) långa och sedan trattar i båda ändar. Dämpmatta på innerväggarna, beräknad avstämning är ca 35 Hz.


Hmm, undra om inte den slutna lådan jag har är på ca 20L, då kan jag ju bara snickra dit 2st enorma basrör


Bör vara 20 liter netto iaf, basen tar ju upp några liter också. Manualen säger att den tar upp ca 5 liter, men jag tror hellre på kanske 3 liter. Fastän lådan är liten så visar teorin att den ska få ganska mycket förstärkning i djupbasen, vi får väl se.


Är 20 liter inkl. portar eller tillkommer portvolymen?


Netto, dvs den volym som blir kvar när bas+portar sitter i lådan. Fast i detta fall ryms ju inte portarna inuti lådan, de får vara utanför.


Måste läggas upp kort på denna låda sen! Vill jag se!


Det går ju att "gömma" portarna genom att bygga lådan betydligt större (bredare/längre). Basen får ha en egen kammare och resten av lådan är bara ett "tomt skal" som bara har till uppgift att dölja portarna.


Sealed enclosure betyder sluten låda. Nästan alla pioneer basar spelar bättre i sluten låda än portad. Bygg en ny sluten låda på minst 30L, gärna större. Vad har du för slutsteg som du driver den med? För det där är ingen lättdriven pjäs.


Jag testade en sån 10" i portat med 900wrms.. Efter lite labbning så låg den på 142,8dB musik o lät dessutom grymt bra.. Så jag säger att iaf 10" trivs grymt bra i portat..





Steget är ett DLS CAD 11 som lämnar 750RMS i 2ohm. Tidigare hade jag 2st carpower BlackBass 10" som jag har i sluten låda på samma steg, dock kopplat så lasten blev 1ohm och då lämnar steget 1050RMS och dom låter fan vassare, även djupbasen. Så jag tänkte prova med portat, man tycker ju djupbasen med denna bas borde vara av en annan värld om man jämnför.


Jag menade inte att den behöver låta dåligt för att den sitter i en portad låda, fördelen är ju att den förmodligen spelar högre under förutsättning att lådan är bra uträknad. Men jag tycker dom låter bättre i slutet, det är ju en smaksak också. Då jag överhuvud taget föredrar slutet före portat. TS: Anledningen till att den inte spelar lika djupt som dina förra basar är förmodligen att du har alldeles för liten låda till den, eller att den inte är tät. Testa spela med den och känn runt alla skarvar så du är helt säker på att lådan är tät. 35-40L slutet är en grym allround låda till de flesta nyare Pio basar, dom spelar både djupt och riktigt rappt.


Okej! Tack för din input! Jag skall överväga en ny sluten låda då jag också gillar slutet bättre rent allmänt. Men då kan jag likväl prova portat då jag ändå behöver bygga en ny låda.


Tjena, är de någon som vet vad man ska ha för liter för 1 pioneer w3002d4 i en portad låda? eller någon som kan hjälpa mig att räkna ut det? mvh!




Gör det själv, montera och bygg bilstereon själv

Innan du sätter igång att montera bilstereon är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme.

« Tillbaka