Hjälp - Alpine SWR-1222D - Bygga låda

Hej på er alla kunniga. Hade en Alpine SWR-1222D liggandes hemma och efter lite letande har jag lyckats få tag i en till. Suttit och kollat efter en bra låda till dessa, Alpine själva rekommenderar en låda på 1.7 ft3 (48 liter) / bas. Låter detta rimligt? Kommer spela ganska blandad musik, men vill gärna kunna spela ganska högt vid en mätning. Finns det någon som har erfarenhet av dessa eller någon som kan hjälpa mig att räkna på det, avstämning, liter osv. Yttermått (kommer byggas med 19mm spån och stagas upp invändigt, dubbel baffel kommer göras.) Maxbredd: 1000mm Maxhöjd 450mm Maxdjup: ?



Svar på inlägget: Hjälp - Alpine SWR-1222D - Bygga låda



hejsan. det säkraste å bästa sättet är att mäta upp data på basarna så lådan blir som det är tänkt för just den basen, det är väldigt sällan data på basar stämmer. ja kan mäta upp basen åt dig om du vill? svara via min mail för ja kollar inte garaget varje dag. Affro6072@hotmail.se


Hur menar du nu? Det som står i manualen är väl det som gäller, dom skriver väl inte ner gissningar på datan?


De parametrar som anges till högtalarelement brukar så vitt jag vet vara medelvärdet av ett antal "stickprovsmätningar", vilket gör att toleranserna kan vara ganska stora för varje element individuellt. Mäter man upp just det element man har själv så går det att göra en mer noggrann låduträkning, men man får inte glömma bort att parametrarna som mäts upp är vid låg signal (ofta ca 1 W) och när man öser på med en massa effekt så ändras parametrarna bla pga talspolens uppvärmning och magnetfältets påverkan när talspolen befinner sig i olika lägen. Enklare sagt kan man säga att oavsett hur noggrann uppmätning man gör så kommer inte elementet att bete sig precis som teorin visar när man matar med hög effekt och någorlunda störa konrörelser. Av den anledningen väljer en del att "på känn" göra en grundlåda och sedan prova sig fram med olika avstämning och ändrad lådvolym tills man är nöjd med ljudet. Jag väljer att göra teoretiska uträkningar och sedan hoppas att de blir relativt lyckade. Låter det inte bra så kan jag ju skylla på felaktiga uppgifter från tillverkaren.


hej igen. nej dom har inte hittat på datan men faktum är att det är väldigt sällan som datan stämmer för oftast så mäts 1 av 1000 i bästa fall upp och då kan det bli mycket variationer, samt datan ändras med tiden när basen är ordentligt inspelad. ja har tex en Infinity kappa perfect bas som är en mycket bra SQ bas och inte ens den hade samma data som stod i manualen. givetvis blir det mer skillnad på billigare basar för där är dom inte så noga med värdena eftersom dom flesta accepterar ett halvdant resultat när det är billigt. men faktum är att det går få billiga basar att spela riktigt bra bara dom ha rätt förutsättningar. tänk på att en 1000kr bas i rätt låda spelar skjortan av en 5000kr bas i fel låda! byggde en låda till 2x10" för 1500kr paret som ja mätte upp och den spelade ca 140dB! inte illa eller hur? vad är du ute efter för ljud till din bas? SQ, SPL eller lite både och? Ronnie


Då är jag med på noterna. Förstod nästan att det var något sådant, dom kan ju knappast sitta och mäta upp varenda högtalare dom tillverkar, utan att det var ett medeltal som kom fram genom mätningar. Hur mäter man upp sådant då? Vet ju hur jag mäter ohm över spolarna, men inte så mkt mer. Kommer mestadels att spela dubstep och hiphop/rap. Men även en del annan musik. Tanken är att kunna spela ganska högt vid en mätning men inte så att det absolut inte går att spela musik till vardags.


lite svårt och förklara men man mäter upp datavärdena med speciella program och så adderar man vikter på elementen för att få fram hur dom jobbar under press. men som sagt, svårt å förklara enkelt:) då är ja med på din ljudtyp:) lite samma som mig själv ang musik i bilen. ska vara lite fart i musiken i bilen så det funkar kanon med metall åxå:) då tillhör du den svåraste kategorin när det gäller baslådda! folk som vill att det bara ska spela högt eller djupt är enkelt men dom som vill ha både och(samma som mig) är det lite lurigare men bara kul med lite utmaningar i bland.


jaha okej, inget jag gör hemma med en multimeter alltså Ja precis, är allätare när det gäller musik, så är ganska svårt att hitta en optimal låda som spelar allt, därav favoriseringen med lite högre/djupare bas.


Du kan ju testa 80 liter netto med 6" port, röret kapas 30 cm långt och sedan sätts trattar i båda ändar. I teorin spelar det inte riktigt allround, men inte heller speciellt peakat. Avstämningen ligger runt 37-38 Hz.


Med netto så menar du när basar och port är borträknade, alltså resten som är kvar. Eller ska jag räkna med basar och port i volymen? Hur skulle det bli om man stämmer av till 35Hz istället? Blir lite mer peakat förstår jag, men det kanske jag kan leva med om jag kan få lite högre tryck.





Den volym som blir kvar, stämmer. 35 Hz ska ge mer djupbas, men det är väl inte helt säkert att det spelar mer peakat ändå. Du kan ju prova 35 Hz först och sedan korta av porten om det spelar för mycket djupbas.


Försökt via Winisd (Blir inte klok på det programmet) Försökt med Torres Tuning Calculator (Bara räkna ut låda, men den vägrar räkna bort porten. Kollat ritning med Probox, då jag inte litar på uträkningarna det programmet gör, och får helt olika värden i alla programmen. Någonstans gör jag något fel, så kör nog med måttband och miniräknare istället tror jag.


nej probox skulle ja inte lita på. jag använder bara cad versionen i det programmet. jag använder bassbox pro som är ett mycket tillförlitligt program, mycket mer avancerat men lite svårare att använda. ja kollade i mitt progg med dom data du har och då skulle ja kört på 50-60L och rör 4"x270mm eller 6"x660mm en Fb (avstämning) på runt 35-40Hz med 40Hz så är det att rekomendera ett subsonicfilter så basen inte bottnar men det är den som skulle spelat högst, men 35Hz är nog mer allround och skulle passa mer till vardagslyssning. skulle funka med volymen och porten som föreslogs innan men ja tror det skulle bli lite väl mycket bummelbas men det skulle flytta mycket luft. men som sagt innan så börja med lite för långt rör och kapa vid behov.


Olika värden på vad då?


skulle funka med en 6:e ordningens bandpasslåda åxå men betydligt svårare att bygga och blir lite större. men den skulle spela högt:)


Värden kanske var lite felformulerat, men får olika frekvens om jag ser till så lådan blir 80 liter netto, basarna tar ju upp 4 liter tillsammans och porten 6 liter så, 10 liter ska bort, alltså ska lådan bli på 90 liter, innermått. Enligt Torres... hamnar avstämningen mellan 19-20 Hz, men den tar visserligen inte hänsyn till vilken bas jag använder, eller vilken bil det ska spelas i. Winisdsäger att med 6"port och 30cm rör (90 liter låda netto) så hamnar avstämningen på 40 Hz. Med samma port och 80 liter netto, så blir avstämningen 42-43 Hz. Probox (som jag för övrigt inte litar ett dyft på, tycker att röret ska vara 81cm långt för att få avstämning 38 Hz. Får nog kasta alla programmen och lära mig räkna ut allt med miniräknare som sagt:)


jasså du skulle ha 2 basar, det missade ja visst. räkna portar är inte så jättesvårt om man vill få bara ett hum om vart Fb ligger. jag använder bassbox pro som är ett riktigt bra och tillförlitligt program. om man kollar portarna vi pratar om så en låda på 80L netto med en 6" port på 30cm har en Fb på 40,67Hz och halverar man volymen så dubblas rörlängden och vice versa, och så skulle ja köra med Fb på 37,5Hz och 80L med 6"x340mm port för då hamnar du mellan boom och SQ som skulle funka bra i ditt fall.


Det finns ett antal olika beräkningsformler för portlängd och olika program har antagligen olika formler, därför kan man få olika svar. Samma sak är det när programmen räknar ut "optimala" lådvolymer+avstämningar, det finns flera olika "läror" om vad en optimal låda är och då får man även olika svar beroende på program. Personligen struntar jag i hur programmen "vill" att lådan ska vara, jag väljer själv hur frekvenskurvorna och portdimensionerna ska vara. Av de program som du hittills har använt så skulle jag nog lita mest på WinISD när det gäller portlängdsuträkningen. En sak som kan vara knepigt är att veta om de olika programmen bara räknar på ett runt rör eller om de räknar på kompletta portar inklusive trattar, men min gissning är att de flesta program bara räknar på ett runt rör och vill man då ha en komplett port så får man själv räkna bort ett antal cm för varje tratt. WinISD har väl kanske valmöjligheter när det gäller enbart rör eller rör med tratt.


ja det är konstigt att alla program har runda rör som standard till rör, men det är nog mest för att det är det vanligaste formen av portning som används. sant med portningen i program åxå men programmen vet ju inte hur den levande personen tycker det ska låta utan bara helt snällt räknar ut det optimala. vilket dessutom inte går använda i bil för där är det massor med variabler att ta hänsyn till. så det är ju där som personen vid datorn måste veta vad den håller på med. vilket inte är fallet i 80% av fallen. men sen är det ju lite vad man är ute efter åxå givetvis. till bil ha det ju visat sig funka med diverse konstiga lösningar som tex aldrig skulle funkat hemma. ta tex en låda som är avstämd till 20-25Hz skulle funka perfect i ett stort rum och skulle bara låta tamt i ett mindre,(om man inte bara lyssnar på orgelmusik) så det gäller att dimensionera efter förutsättningarna. ja tycker Fb mellan 35-45Hz brukar funka bra i bil. men bilar kan ha konstiga akustiska egenskaper också för ja byggde för några år sedan en låda med en cervin-vega stroker 18" som testades i en peugeot 205 och spelade WOOW både när det gäller nivå och ljud medans när ja testade låddan i en volvo 340 som är ganska lika stor så blev resultatet katastrof!!! medans en låda med 4st 10" i volvon spelade kanonbra och mindre bra(inte katastrof) i peugeoten. skumt är bara förnamnet inte sant?! ja gilla bandpasslådor för då kan man rikta basljudet in i kupén och på så vis få ljudet "bara" inne i bilen.


Okej, nu börjar jag fatta lite mer, fick läsa allt ett par gånger innan Men kortfattat så är alla program olika, och det är mer en riktlinje, en grund att utgå från, och sen får man testa sig fram med volymer och längd på portar för att få till det som låter bäst:)




Gör det själv, montera och bygg bilstereon själv

Innan du sätter igång att montera bilstereon är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme.

« Tillbaka